Linkovi

Fauči upozorava na opasnost od rasta hospitalizacija zbog velikog broja zaraženih


ARHIVA - Glavni zdravstveni savetnik Bele kuće, doktor Entoni Fauči (Foto: Rojters/Kevin Lamarque)
ARHIVA - Glavni zdravstveni savetnik Bele kuće, doktor Entoni Fauči (Foto: Rojters/Kevin Lamarque)

Vodeći američki ekspert za zarazne bolesti doktor Entoni Fauči upozorio je u nedelju da i dalje postoji opasnost od naglog rasta hospitalizacija zbog velikog broja slučajeva koronavirusa, čak i ako preliminarni podaci ukazuju na to da omikron soj izaziva blaže simptome.

"Ako imate mnogo slučajeva, čak i ako je stopa hospitalizacija niža sa omikronom nego sa deltom, i dalje postoji opasnost da ćete imati nagli rast broja hospitalizacija što bi moglo da optereti zdravstveni sistem", rekao je Fauči u intervjuu za kablovsku mrežu CNN.

Krajem decembra prošle godine procenjeno je da omikron čini 58,6 odsto varijanti koronavirusa u Sjedinjenim Državama, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Širenje omikrona dovelo je do rekordnog rasta zaraženih širom sveta i ograničilo novogodišnje slavlje.

"Sigurno će biti još više slučajeva zato što je ovo mnogo zarazniji virus od delte", rekao je Fauči za CNN.

Međutim, "omikron bi mogao da izazove manje ozbiljne simptome, sudeći barem po podacima prikupljenim u Južnoafričkoj Republici, Velikoj Britaniji i čak nekim iz SAD", naglasio je američki epidemiolog.

Fauči je najavio da će CDC uskoro pojasniti da li bi građani trebalo da imaju negativan test na kovid da bi izašli iz karantina, nakon zabune posle prošlonedeljnih smernica da zaraženi bez simptoma mogu da prestanu sa samoizolacijom posle pet dana, umesto prvobitnih 10.

Prema tim smernicama, nije neophodno da se asimptomatični slučajevi testiraju da bi se potvrdilo da nisu više zarazni pre nego što mogu izađu iz karantina, što su kritikovali pojedini eksperti.

"Postojala je određena zabrinutost zbog toga što ne tražimo od građana da se testiraju posle tog petodnevnog perioda. To se sada razmatra", rekao je Fauči u odvojenom intervjuu za mrežu "ABC News".

Prema podacima agencije Rojters, u SAD je u subotu registrovano gotovo 347.000 novozaraženih, dok se broj smrtnih slučajeva povećao za najmanje 377 na 828,562.

XS
SM
MD
LG