Linkovi

Kako ćete znati da li ste dobili prehladu, grip ili koronavirus?


Virusi koji izazivaju prehladu, grip i kovid 19 šire se identično kapljicama iz nosa i usta inficiranih ljudi. I mogu se preneti pre nego što osoba shvati da je zaražena. (Foto: AP)
Virusi koji izazivaju prehladu, grip i kovid 19 šire se identično kapljicama iz nosa i usta inficiranih ljudi. I mogu se preneti pre nego što osoba shvati da je zaražena. (Foto: AP)

Zdravstveni stručnjaci kažu da je testiranje najbolji način za to – jer se simptomi bolesti mogu preklapati.

Virusi koji izazivaju prehladu, grip i kovid 19 šire se identično kapljicama iz nosa i usta inficiranih ljudi. I mogu se preneti pre nego što osoba shvati da je zaražena.

Trenutak u kom će se kod individue razviti simptomi i ona osetiti da je bolesna – varira od osobe do osobe. Pojedini ljudi, zaraženi koronavirusom, uopšte nemaju simptome – ali je moguće da ga šire.

Kašalj, groznica, umor i bolovi u mišićima uobičajeni su simptomi za grip i koronavirus”, objašnjava Kristen Kolman, iz Škole javnog zdravlja Univerziteta Merilend.

Simptomi specifični za koronavirus podrazumevaju gubitak ukusa ili mirisa.

Inače, regularne prehlade imaju tendenciju da tazvijaju blaže sa simptomima, uključujući zapušen nos i bol u grlu. Groznica i temperature su češće kod gripa.

Nasuprot neistinitim informacijama na društvenim mrežama – virusi spajanjem nisu oformili novu bolest.

Ali, moguće je dobiti grip i kovid 19 istovremeno – što je nazvano flurona.

Infekcija takve vrste može biti ozbiljna i značajno pogoršati vaše simptome. Ako broj slučajeva obolelih od gripa nastavi da se povećava možemo očekivati više takvih vidova infekcija u narednim nedeljama ili mesecima”, rekla je doktorka Kolman.

Zbog brojnih sličnih simptoma koje uzrokuju ta tri virusa testiranje je najbolja opcija da se utvrdi od kojih je pojedinac oboleo. Kućni testovi za grip nisu dostupni u meri u kojoj su testovi na kovid - ali pojedine apoteke nude testiranje na oba virusa istovremeno.

Laboratorije su takođe u mogućnosti analiziraju uzorke raznih respiratornih virusa, uključujući i prehladu. Ali, većina nema kapacitet da ih obavlja rutinski - posebno tokom pandemije kovida.

Vakcinacija pomaže u usporavanju širenja virusa. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da je bezbedno istovremeno dobiti vakcinu protiv gripa i COVID-19 ili pak dodatnu dozu vakcine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG