Linkovi

U Srbiji zvanično još 50 umrlih od kovida, troje dece na respiratorima


Pacijent na respiratoru u bolnici u Batajnici
Pacijent na respiratoru u bolnici u Batajnici

U Srbiji je zvanično registrovano još 6.424 novozaraženih na 21.545 testiranih uzoraka. Umrlo je još 50 osoba. Na bolničkom lečenju je 6.657 ljudi, a na respiratorima 289.

Na respiratorima je i troje dece u beogradskom Institutu za majku i dete, rekao je za RTS doktor Vladislav Vukomanović.

Deca na respiratorima su životno ugrožena. Jedno je staro 17, drugo 16 godina, a treće je beba od pet meseci. Svo troje imaju tešku upalu pluća.

"Ono što je loša vest, da ne kažem alaramantna vest, jeste da deca sada ispoljavaju veoma, veoma težak oblik bolesti. Razmišljanje 'moje dete sigurno neće da se zarazi' nije dobar način razmišljanja. Prvo roditelji vakcinišite se svi, a odobrena je i vakcinacija dece od 12 do 18 godina, posebno za ugrožene grupe bolesnika kod kojih bolest može da bude teška", poručio je doktor Vukomanović.

Kako navodi RTS, u drugoj dečjoj klinici KBC Dragiša Mišović nalaze se 24 kovid pozitivna deteta, a mnogi imaju obostranu upalu pluća, prenosi Fonet.

U Srbiji, uprkos rastu broja zaraženih i hospitalizovanih, nisu donete nikakve nove restrikcije, već zvaničnici apeluju na građane da se vakcinišu.

Lekari kažu da je potrebno da se vakciniše 80 odsto ukupne populacije.

Prema zvaničnim podacima, prvu dozu vakcine primilo je 2.894.303 državljana Srbije, drugu dozu 2.780.885, a treću 676.135 ljudi.

Po rečima premijerke Ane Brnabić od 5. oktobra, u Srbiji je vakcinisano oko 53,7 odsto populacije - što ukazuje na veliki pad vakcinacije od sredine juna, kada je - prema rečima premijerke - bilo 48 odsto vakcinisanih.

Najavljene strože kontrole

U Srbiji su i dalje dozvoljena masovna okupljanja, proslave, utakmice, ugostitelji rade bez ograničenja, a mere lične zaštite - poput nošenja maske u zatvorenom prostoru, se ne poštuju dosledno.

Vlada Srbije je saopštila da je održan sastanak sa članovima Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor na kome je dogovoreno da se pooštre kontrole poštovanja mera.

"Rad inspekcija biće fokusiran na tržne centre, gradski prevoz i prodavnice, kao i na ugostiteljske objekte", navodi se u saopštenju iz Vlade.

XS
SM
MD
LG