Linkovi

Šta je "delta plus" varijanta koronavirusa?


ILUSTRACIJA - Koronavirus (Foto: AP/Peter Hamlin)
ILUSTRACIJA - Koronavirus (Foto: AP/Peter Hamlin)

Šta je to "delta plus" varijanta? To je rođaka delta soja, a britanski naučnici su je otkrilii prošlog meseca. Pošto se ne kvalifikuje kao soj za globalnu zabrinutost, još nije zvanično nazvana po nekom slovu grčkog alfabeta, kao neke druge, zabrinjavajuće varijante.

Naučnici prate varijantu srodnu delti - nazvanu kao AY.4.2 - da bi ustanovili da li se lakše prenosi, i da li je smrtonosnija od ranijih sojeva koronavirusa. U nedavnom izveštaju, britanski zvaničnici su saopštili da ova varijanta čini 6 odsto svih analiziranih slučajeva kovida 19 u zemlji, i da se taj broj povećava.

"Varijanta ima dve mutacije u šiljastom proteinu, koji pomaže koronavirusu da 'okupira' telesne ćelije. Te promene su takođe viđene kod drugih verzija virusa od kada je počela pandemija, ali nisu otišle veoma daleko u mutaciji", kaže Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Delta varijanta je i dalje "ubedljivo dominantan soj u globalnoj cirkulaciji", izjavila je Maria Van Kerkhove, ekspertkinja Svetske zdravstvene organizacije na javnoj sednici ove nedelje.

"Delta je dominantna, ali virus evoluira", rekla je, dodajući da što više virus cirkuliše, ima veću šansu da mutira.

"Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija trenutno prati 20 varijacija delta soja. AY.4.2 je jedan od onih koje treba pažljivo pratiti jer stalno moramo da motrimo kako se virus menja", kaže Van Kerkhove.

U SAD, skoro svi slučajevi kovida 19 su izazvani delta varjiantom. Novija, "delta plus" varijanta je "povremeno primećena", ali još nije razlog za zabrinutost, kažu zdravstveni zvaničnici.

XS
SM
MD
LG