Linkovi

Kim ponovo upozorava da bi S. Koreja mogla da izvede "preventivni" nuklearni udar


Arhiva: Severnokorejski lider Kim Džon Un tokom smotre trupa koje učestvuju u vojnoj paradi u čast obeležavanja 90. godišnjice osnivanja Korejske narodne revolucionarne armije, na fotografiji Korejske centralne novinske agencije za koju nije navedeno kad je snimljena.
Arhiva: Severnokorejski lider Kim Džon Un tokom smotre trupa koje učestvuju u vojnoj paradi u čast obeležavanja 90. godišnjice osnivanja Korejske narodne revolucionarne armije, na fotografiji Korejske centralne novinske agencije za koju nije navedeno kad je snimljena.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un ponovo je upozorio da bi Sever mogao preventivno da upotrebi svoje nuklearno oružje ako bude ugrožen, pošto je pohvalio svoje visoke vojne zvaničnike za masovnu vojnu paradu u glavnom gradu Pjongjangu ove nedelje.

Kim je izrazio "čvrstu volju" da nastavi da razvija svoju nuklearnu vojsku kako bi mogla "preventivno i temeljno da obuzda i osujeti sve opasne pokušaje i preteće poteze, uključujući sve eskalirajuće nuklearne pretnje od neprijateljskih snaga, ako je potrebno", saopštio je severnokorejski zvaničnik. objavila je u subotu Centralna novinska agencija KCNA.

KCNA je saopštila da je Kim pozvao svoje vojne zvaničnike da pohvali njihov rad tokom parade u ponedeljak, gde je Sever pokazao najveće oružje u svom nuklearnom arsenalu, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje bi potencijalno mogle da stignu do kopna SAD. Sever je takođe izbacio niz raketa na čvrsto gorivo kraćeg dometa dizajnirane da se ispaljuju sa kopnenih vozila ili iz podmornica, koje predstavljaju rastuću pretnju Južnoj Koreji i Japanu.

KCNA nije saopštila kada je održan Kimov sastanak sa vojnim licima.

Godišnjica vojske

Parada povodom 90. godišnjice vojske Severne Koreje održana je u trenutku kada Kim oživljava nuklearnu tenziju sa ciljem da primora Sjedinjene Države da prihvate činjenicu njegove zemlje kao nuklearne sile i uklone obogaćujuće ekonomske sankcije.

Obraćajući se hiljadama vojnika i gledalaca mobilisanih za paradu, Kim je obećao da će razviti svoje nuklearne snage "najvećom mogućom brzinom" i zapretio da će ih upotrebiti ako bude isprovociran. On je rekao da njegovo nuklearno oružje "nikada neće biti ograničeno na jedinu misiju odvraćanja od rata" u situacijama kada se Sever suočava sa spoljnim pretnjama spram svojih "fundamentalnih interesa".

Kimovi komentari nagoveštavaju da će nastaviti provokativnu seriju testiranja oružja kako bi povećao pritisak na Vašington i Seul. Južna Koreja će u maju inaugurisati novu konzervativnu vladu koja bi mogla da zauzme tvrđi stav prema Pjongjangu nakon politike angažmana odlazećeg liberalnog predsednika Mun Džae Ina koja je dala malo rezultata.

Severna Koreja je do sada izvela 13 rundi lansiranja oružja ove godine, uključujući svoje prvo testiranje ICBM-a punog dometa od 2017. godine, dok Kim koristi povoljno okruženje da unapredi svoj program naoružanja dok je Savet bezbednosti UN i dalje podeljen i efektivno paralizovan zbog rata Rusije u Ukrajini.

Majski događaji

Postoje i znaci da Severna Koreja obnavlja tunele na poligonu za nuklearna testiranja koji je poslednji put bio aktivan 2017. Neki stručnjaci kažu da bi Sever mogao da pokuša da izvede novi test negde između inauguracije novoizabranog predsednika Južne Koreje Jun Suk Jeola 10. maja i njegov planirani samit sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom 21. maja kako bi se maksimizirao njegov politički efekat.

Zamenica portparola američkog Stejt departmenta, Džalina Porter, rekla je da su Sjedinjene Američke Države svesne izveštaja da bi Severna Koreja mogla da se sprema da izvrši nuklearni test, za koji je rekla da bi bio duboko destabilizujući region i podrio globalni režim neširenja.

"Pozivamo DNRK da se uzdrži od daljih destabilizujućih aktivnosti i da se umesto toga uključi u ozbiljan i održiv dijalog", rekla je ona, koristeći skraćenicu formalnog imena Severne Koreje - Demokratska Narodna Republika Koreja.

Kimove nedavne izjave usledile su nakon vatrene izjave koju je ranije ovog meseca objavila njegova moćna sestra u kojoj je osudila ministra odbrane Južne Koreje zbog toga što je reklamirao mogućnosti preventivnog udara na Sever.

Proširivanje arsenala

Dok je Kimova kolekcija ICBM-a privukla veliku međunarodnu pažnju, Severna Koreja od 2019. takođe proširuje svoj arsenal raketa kratkog dometa na čvrsto gorivo koje prete Južnoj Koreji.

Sever neke od tih raketa opisuje kao "taktičko" oružje, za koje stručnjaci kažu da predstavlja pretnju zbog mogućnosti da se naoružaju manjim nuklearnim bombama na bojnom polju i da ih proaktivno koriste tokom konvencionalnog rata kako bi se otupile jače konvencionalne snage Južne Koreje i Sjedinjenih Država. Oko 28.500 američkih vojnika stacionirano je na jugu.

Severna Koreja bi mogla da iskoristi svoj sledeći nuklearni test da ustvrdi da je stekla sposobnost da napravi malu nuklearnu bojevu glavu koja će stati na te rakete ili drugo oružje koje je nedavno testirala, uključujući navodnu hipersoničnu raketu i krstareću raketu dugog dometa, kažu analitičari. Manje bojeve glave bi takođe bile neophodne za severnu težnju ka izradi ICBM sa više bojevih glava.

"Projektile na čvrsto gorivo je lakše sakriti, pomeriti i brzo lansirati, što ih čini manje ranjivim na preventivne udare", rekao je Lejf-Erik Izli, profesor međunarodnih studija na Evha Vomans univerzitetu u Seulu.

"Uzeti zajedno sa ambicijama za taktičke nuklearne bojeve glave, sposobnostima za lansiranje na podmornicama i sofisticiranijim ICBM-ovima, Pjongjang ne želi samo da odvrati napad. Njegovi ciljevi se protežu na prestizanje Južne Koreje u trci u naoružanju i primoravanje Sjedinjenih Država da umanje sankcije i bezbednosnu saradnju sa Seulom", dodao je Izli.

XS
SM
MD
LG