Linkovi

Severna Koreja ponovo lansirala rakete u more


Ljudi prate televizijski program vesti i arhivsku fotografiju lansiranja rakete Severne Koreje, na železničkoj stanici u Seulu, 20. marta 2022.

Severna Koreja ponovo je lansirala rakete, očigledno koristeći sistem za višestruko lansiranje raketa, saopštila je u nedelju vojska Južne Koreje, što je poslednje u grozničavosti severnokorejskih raketnih testova.

U saopštenju južnokorejske vojske nije preciziran domet, pravac ili tačan tip lansiranog oružja, ali se navodi da vojska pažljivo prati situaciju.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap izvestila je da je Severna Koreja ispalila četiri rakete u rasponu od sat vremena iz pokrajine Južni Pjongan u more kod zapadne obale zemlje.

Savet za nacionalnu bezbednost Seula održao je hitan sastanak kako bi razgovarao o lansiranju, dodaje se u izveštaju.

Do sada je ove godine Severna Koreja izvela 11 rundi lansiranja, dok sistematski ispunjava listu želja po pitanju strateškog oružja koju je prošle godine izložio severnokorejski lider Kim Džong Un.

Prošle nedelje, neuspelo lansiranje projektila Severne Koreje dovelo je do eksplozije u vazduhu a krhotine rakete, kako se izveštava, padače su u blizini Pjongjanga. Severna Koreja ćuti o tom incidentu. Čini se da je lansiranje bilo posebno nepromišljeno, pošto se dogodilo na glavnom međunarodnom aerodromu Severne Koreje.

Američki zvaničnici su upozorili da bi Severna Koreja uskoro mogla da testira novu interkontinentalnu balističku raketu, verovatno pod maskom lansiranja satelita.

Test sistema za višestruko lansiranje raketa verovatno bi se smatrao manje provokativnim od lansiranja projektila dugog dometa, ali analitičari upozoravaju da ova vrsta oružja i dalje predstavlja veliku pretnju za Južnu Koreju.

Severna Koreja je 2019. godine više puta testirala novi višecevni bacač raketa super velikog kalibra, koji su američki zvaničnici označili kao KN-25.

KN-25, koji ispaljuje rakete iz mobilnog lansera sa četiri cevi, "zamagljuje razliku između višecevnik raketnih sistema (MLRS) i balističkih projektila kratkog dometa", ocenili su u Projektu CSIS raketne odbrane Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

Mnogi analitičari smatraju da je KN-25 sistem "balističkih projektila", jer ispaljuje tako veliko oružje.

Uzastopnim testiranjem KN-25, analitičari odbrane kažu da je Severna Koreja uspešno smanjila vreme potrebno za lansiranje uzastopnih raketa iz sistema, što je učinilo verovatnije da će preživeti sukob.

XS
SM
MD
LG