Linkovi

Severna Koreja lansirala još jednu balističku raketu


Severnokorejski lider Kim Džong Un gistikulira dok posmatra probno lansiranje nove vrste taktičkog vođenog oružja, na neodređenoj lokaciji, na fotografiji koju je 16. aprila 2022. objavila severnokorejska državna agencija KCNA.
Severnokorejski lider Kim Džong Un gistikulira dok posmatra probno lansiranje nove vrste taktičkog vođenog oružja, na neodređenoj lokaciji, na fotografiji koju je 16. aprila 2022. objavila severnokorejska državna agencija KCNA.

Severna Koreja u sredu je lansirala balističku raketu, izvestili su Japan i Južna Koreja, što je poslednji u nizu testova koji su uznemirili susede Severne Koreje i izazvali čvrstu osudu Sjedinjenih Država.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je Severna Koreja ispalila balističku raketu iz oblasti Sunan u blizini Pjongjanga. To je lokacija glavnog međunarodnog aerodroma Severne Koreje, sa koje je izvršeno nekoliko nedavnih lansiranja.

Projektil je leteo oko 470 kilometara, dostigavši maksimalnu visinu od oko 780 kilometara, navodi se u saopštenju Zajedničkog načelnika štabova Južne Koreje. Japan je izneo slične brojeve.

Ti brojevi sugerišu da to nije bilo lansiranje na daljinu. Dodatni detalji za sada nisu dostupni. Severna Koreja obično ne najavljuje svoja lansiranja i u medijima ih ne pominje do narednog dana.

Ova proba dogodila se nekoliko dana pre nego što novi predsednik Južne Koreje treba da stupi na dužnost. Jun Suk-Jeol, konzervativni bivši glavni tužilac, obećao je oštriji pristup Pjongjangu.

Južnokorejska vojska je u svom saopštenju lansiranje nazvala "ozbiljnom pretnjom po mir i stabilnost međunarodne zajednice, kao i Korejskog poluostrva".

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da lansiranje "apsolutno ne može biti opravdano", prenosi japanska novinska agencija Kjodo.

Severna Koreja je ove godine pojačala testiranja raketa, postigavši značajan napredak na listi želja za razvoj oružja koju je 2021. izložio lider Kim Džong Un.

Severna Koreja je u martu lansirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu od 2017. Ona je upozorila da bi uskoro mogla da lansira satelit u svemir. Južna Koreja i zvaničnici SAD upozoravaju da bi Sever uskoro mogao da izvede sedmu nuklearnu probu.

Iako su Sjedinjene Države i njihovi saveznici osudili testove, Kina i Rusija - dve od najvećih podržavalaca Severne Koreje - uglavnom su "gledale na drugu stranu". Umesto toga, Kina i Rusija su izvršile pritisak na Sjedinjene Države da učine više na obnavljanju nuklearnih pregovora koji nisu vođeni od 2019. godine.

Sjedinjene Države su više puta ponavljale da su spremne da ponovo uđu u pregovore bez preduslova, ali je Sever ili odbio ili ignorisao te pozive.

Umesto toga, Severna Koreja je eskalirala svoje pretnje. Kim je prošle nedelje rekao da bi Severna Koreja trebalo da razvije "ogromanu vojnu snagu koju nijedna sila na svetu ne može da izazove". Takođe je upozorio da bi mogao "preventivno" da upotrebi svoje nuklearno oružje za suprotstavljanje neprijateljskim snagama, ako bude potrebno.

XS
SM
MD
LG