Linkovi

Pjongjang ispalio dva projektila posle posete Kamale Haris Južnoj Koreji


Američka potpredsednica Kamala Haris u poseti demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dve Koreje u Panmundžomu u Južnoj Koreji, 29. septembra 2022.
Američka potpredsednica Kamala Haris u poseti demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dve Koreje u Panmundžomu u Južnoj Koreji, 29. septembra 2022.

Severna Koreja prkosno je ispalila dve balističke rakete kratkog dometa u more, nekoliko sati pošto je američka potpredsednica Kamala Haris završila posetu Južnoj Koreji, tokom koje je posetila demilitarizovanu zonu koja razdvaja dve Koreje i naglasila "čvrstu" američku posvećenost bezbednosti azijskih saveznika.

To je treća runda projektila koje je Severna Koreja ispalila ove nedelje, nastavljajući da rekordnom brzinom testira oružje, i povećava svoj arsenal u pokušaju da izvrši pritisak na Vašington da je prizna kao nuklearnu silu.

Združeni generalštab Južne Koreje saopštio je da su projektili ispaljeni u razmaku od devet minuta, sa područja severno od glavnog grada, Pjongjanga, i da su poleteli ka vodama između Korejskog poluostrva i Japana.

Japanska vojska takođe je rekla da je registrovala lansiranje projektila. Severna Koreja ispalila je dve balističke rakete kratkog dometa i u sredu, dok je Haris bila u Japanu, i jednu pre nego što je potpredsednica u nedelju krenula na put iz Vašingtona.

Haris je nešto ranije okončala svoju četvorodnevnu posetu Aziji sastancima sa južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom, konzervativcem koji se zalaže za jačanje veza sa SAD, a obišla je i demilitarizovanu zonu, gde je govorila o pretnji koju predstavlja sve više neprijateljski nastrojena Severna Koreja.

Postoji bojazan da bi Pjongjang uskoro mogao da izvrši i nuklearnu probu, posle koje bi ta zemlja bila bliže ostvarenju svog cilja da bude prepoznata kao nuklearna sila.

Haris je ovonedeljna lansiranja projektila opisala kao provokacije čiji je cilj da se "destabilizuje region" i rekla da su SAD i Južna Koreja posvećene "kompletnoj denuklearizaciji" Severa.

Na jugu, vidimo razvijenu demokratiju. Na severu, vidimo brutalnu diktaturu", rekla je pre nego što je američkim vojnim helikopterom napustila granicu dve Koreje.

Cilj posete Kamale Haris bio je da se naglasi američka posvećenost odbrani Južne Koreje. Oko 28.000 američkih vojnika je stacionirano u Južnoj Koreji, što je nasleđe Korejskog rata iz 1950-ih, koji je okončan primirjem umesto mirovnim sporazumom.

XS
SM
MD
LG