Linkovi

Kongresmen Engel kritikuje politiku Bele kuće prema Kosovu


Kongresmen Eliot Engl govori na Kapitol hilu 27. marta 2019.
Kongresmen Eliot Engl govori na Kapitol hilu 27. marta 2019.

Demokratski kongresmen Eliot Engel, predsednik Odbora za spoljnopolitička pitanja u Predstavničkom domu američkog Kongresa, kritikovao je politiku Trampove administracije prema Kosovu. "Nešto je pogrešno u američkoj politici prema Kosovu i treba da je korigujemo", ocenio je Engel u saopštenju u kojem je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog "taktika teške ruke koju Trampova administracija primenjuje prema Prištini."

Engel je aludirao na pritisak Stejt departmenta na Prištinu, a posebno vladu premijera Aljbina Kurtija, da ukine tarife Srbiji.

"Ova administracija se okrenula ekonomskim kaznama samo nekoliko nedelja nakon što je Kurtijeva vlada stupila na dužnost. Umesto da se novoj vladi dozvoli da se suoči sa pandemijom, postavi članove svojih agencija i uspostavi interne procedure, SAD su doprinele političkoj krizi u Prištini zbog tafira uvedenih Srbiji", naveo je Engel.

Skupština Kosova izglasala je 25. marta nepoverenje vladi premijera Aljbina Kurtija a inicijativu je pokrenuo Demokratski savez Kosova, partija koja je sa Pokretom Samoopredeljenje i manjinskim partijama deo Vlade Kosova. Predlog za izglasavanje nepoverenja obrazložen je time što je Kurti prekršio koalicioni sporazum kada je razrešio dužnosti ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua. U vladi su postojala neslaganja o tome da li uvesti vanredno stanje da bi se sprečilo širenje koronavirusa.

"Postoje dobri razlozi da Kosovo ukine tarife, pre svega zato što nanose veću štetu Kosovu nego što mu daju neku prednost u postizanju mirovnog sporazuma sa Srbijom", ocenio je Engel. "Bez obzira na to, tarife su legitimni mehanizam suverenih nacija. Predsednik Tramp uvodi ih širom sveta, kako protiv neprijatelja tako i protiv prijatelja, iz ekonomskih i političkih razloga."

Engel je rekao da je Trampova administracija upotrebila "prekomerne taktike sa prijateljem koji se oslanja na američku podršku", umesto da sarađuje sa Kurtijevom vladom, "kao što je nastojala da sarađuje sa prethodnom kosovskom vladom", u donošenju političkih odluka koje će dovesti do trajnog mira i prosperiteta.

Pristup teške ruke prema maloj demokratiji je čin siledžije", izjavio je Engel.

"Dok diplomate Srbije vode kampanju širom sveta protiv priznavanja kosovske nezavisnosti a Srbija kupuje teško oružje od Rusije i jača odnose sa Moskvom, pritisak izvršen na Prištinu zbog tarifa Srbiji je defitivno neuravnotežen", veruje Engel.

Kako je dodao, SAD treba da sarađuju sa evropskim saveznicima "da bi se obe zemlje tretirale kao nezavisni i suvereni partneri, uz primenu doslednih standarda prema obe strane, dok pokušavamo da ponovo pokrenemo mirovne pregovore."

Američki kongresmen takođe je podsetio da je kupovina oružja od Rusije osnov za američke sankcije Srbiji po Zakonu o suprostavljanju američkim neprijateljima kroz sankcije (CAATSA), usvojenog posle ruskog mešanja u američke izbore 2016.

“Niti smo uveli te sankcije niti energično vršili pritisak na Srbiju da okonča svoju kampanju protiv nezavisnosti Kosova", rekao je Engel. "Kada američki zakon kaže da treba da uvedemo sankcije Srbiji zbog veza sa Rusijom u sferi bezbednosti, trebalo bi da to uradimo", poručio je predsedavajući Odbora za spoljnopolitička pitanja u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

XS
SM
MD
LG