Linkovi

Bajden blokirao Trampov pokušaj da se ne predaju dokumenta o napadu na Kapitol


Protest Trampovih pristalica pred zgradom Kongresa
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Protest Trampovih pristalica pred zgradom Kongresa

Američki predsednik Džo Bajden blokirao je drugi pokušaj Donalda Trampa da se ne obelodane dokumenta o napadu na Kapitol - što zahtevaju članovi Kongresa uključeni u istragu tog incidenta.

U skladu sa tim naređeno je da se poslednji set dokumenata preda Kongresu.

„Bajden je zaključio da pozivanje na izvršnu privilegiju nije u najboljem interesu Sjedinjenih Država i zbog toga nije opravdano“, navedeno je u odgovoru savetnice američkog predsednika Dejne Remus poslatom 25. oktobra Nacionalnoj upravi za arhive i dokumenta. Izvršna privilegija je pravo predsednika i drugih članova izvršne grane vlasti da zaštite poverljivost nekih komunikacija, pod određenim okolnostima.

Ističući hitnost zahteva Kongresa, Bajden je naredio arhivama da dokumenta dostave 30 dana od momenta obaveštavanja bivšeg američkog predsednika Trampa o toj odluci, sem ukoliko sud ne interveniše u tom slučaju.

Tejlor Budovik, Trampov portparol, bio je nedostupan za komentar donete odluke, javila je agencija Rojters.

Ranije tokom meseca Bajden je blokirao Trampov prethodni pokušaj da onemogući transfer dokumentacije povezane sa nasilnim upadom u Kapitol u periodu kada je bivši predsednik i dalje bio na funkciji – zbog čega je i podneo tužbu.

U oba slučaja, Bela kuća je saopštila federalnom arhivu ukazala potrebu da Kongres razume okolnosti koje su dovele do, kako je navedeno, najozbiljnijeg napada na aktivnosti federalnih vlasti od perioda građanskog rata.

Podsetimo, Predstavnički dom američkog Kongresa formirao je poseban odbor koji istražuje napad i nerede u zdanju Kapitola dela pristalica bivšeg američkog predsednika u pokušaju sprečavanja izborne pobede Džoa Bajdena.

U napadu je poginulo pet osoba, a njih skoro 700 ljudi suočava se sa krivičnim prijavama.

Članovi Kongresa zahtevaju svedočenje brojnih građana - uključujući i bliske Trampove saradnike. Stiv Benon, jedan od njih, odbio je da se odazove pozivu.

To je uzrokovalo da Predstavnički dom izglasa da je Benon opstruisao rad Kongresa, što može da dovede do toga da Sekretarijat za pravosuđe protiv njega pokrene krivični postupak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG