Linkovi

Kongresni odbor izglasao intenziviranje istrage o Trampovom opozivu


Predsedavajući Komiteta za pravosuđe Predstavničkog doma Džerald Nedler, demokrata iz Njujorka, na Kapitol hilu u Vašingtonu, 10. septembra 2019.
Predsedavajući Komiteta za pravosuđe Predstavničkog doma Džerald Nedler, demokrata iz Njujorka, na Kapitol hilu u Vašingtonu, 10. septembra 2019.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma usvojio je rezoluciju kojom se definiše parameter za sprovođenje istrage o opozivu predsednika Donalda Trampa.

Odbor, koji ima 41 člana, usvojio je rezoluciju kojom se predsedavajućem Džeriju Nedleru dozvoljava da pretrese označi kao deo procedure opoziva i da svedoci na takvim pretersima svedoče duže nego što je slučaj kod običnih pretresa. Rezolucijom se Trampovom pravnom timu dozvoljava da u pismenoj formi odgovori na predstavljene informacije.

“Odbor za pravosuđe usvojio je izmenjene procedure, koje će nam omogućiti da efikasnije sprovodimo postojeću istragu, na osnovu koje ćemo odlučiti da li ćemo preporučiti da se pokrene proces opoziva predsednika Trampa. Uz ove nove procedure, naredne nedelje ćemo početi da održavamo niz agresivnih pretresa na kojima ćemo istraživati optužbe o korupciji, opstrukciji, zloupotrebi položaja protiv predsjednika. Istraga će se voditi daleko van okvira Malerovog izvještaja i prvi pretres će biti 17. septembra, na kojem očekujemo svjedočenje Trampovog saradnika Korija Levandovskog”, rekao je Nedler.

Vodeći republikanski član Odbora za pravosuđe Dag Kolins rekao je da "ovo nisu nova pravila".

"Ona su već postojala i predsjedavajući je mogao da ih primijeni u bilo koje vrijeme. Ovo je učinjeno da bi vas ubijedili da postoji nešto više nego što je to slučaj. I svima koji govore da nas ovo približava procesu opoziva, poručujem da to jednostavno nije tačno".

Agresivnija istraga bi značila i da se povećava pritisak na Nensi Pelosi, koja smatra da je pokretanje opoziva politički rizično za nove umerene demokrate u Kongresu koji dolaze iz okruga gde ideja o smeni Trampa nije popularna.

Za sada, prema podacima Rojtersa, 135 demokrata podržava opoziv, što je daleko manje od 218 glasova potrebnih da se usvoji rezolucija.

Demokrate planiraju da do kraja godine odluče da li će preporučiti punom sastavu Predstavničkog doma da se glasa o opozivu predsednika. Ako ga donji dom odobri, Senat u kojem većinu imaju repulikanci trebalo bi da održi suđenje i razmotri smenu predsednika.

XS
SM
MD
LG