Linkovi

Demokrate pokreću istrage o Trampu, ali još ne pominju opoziv


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Demokrate u Predstavničkom domu jačaju pritisak na predsjednika Donalda Trampa, pokretanjem sveobuhvatnih istraga njegovih finansija i mogućih veza sa Rusijom. Međutim, predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi upozorava da ne bi trebalo govoriti o Trampovoj smjeni, iako je jedna od novih članica iz Demokratske stranke, Rašida Tlaib, najavila da će tokom ovog mjeseca podnijeti rezoluciju o opozivu predsjednika.

Demokrate su poslije dramatičnog svjedočenja Trampovog bivšeg advokata Majkla Koena u Kongresu prošle nedelje, zatražile dokumenta od 81 osobe ili kompanije, u potrazi za informacijama o Trampovom užem krugu, a sve u okviru sveobuhvatne istrage predsjednika i njegove Bijele kuće koju je pokrenuo Odbor za pravosuđe.

Međutim demokratski lideri upozoravaju da nije riječ o pokušaju da se Tramp opozove.

“Opoziv je pitanje koje izaziva podjele u našoj zemlji. Trebalo bi da vidimo šta su činjenice, šta kaže zakon i kakvi su predsjednikovi postupci”, smatra predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Pelosi poziva na oprez dok specijalni tužilac Robert Maler ne objavi rezultate istrage o mogućoj saradnji Trampove kampanje sa Rusijom.

“Demokrate su uporno govorile da se integritet Malerove istrage mora zaštiti od miješanja predsjednika ili republikanaca. Zbog toga bi bilo licemjerno da demokrate pokrenu proces opoziva, a da ne sačekaju Malerov izvještaj”, ocjenjuje Džon Hudak iz Insituta Brukings.

Specijalni tužilac Robert Maler
Specijalni tužilac Robert Maler

Demokrate kažu da im je Koenovo svjedočenje dalo širu sliku o Trampovim mogućim zloupotrebama.

“Sve je više dokaza da će predsjednik uraditi sve da bi se zaštitio. Ometaće sprovođenje pravde, kršiće zakon”, istakla je članica Kongresa iz Demokratske stranke Džeki Spir.

Međutim, istovremeno shvataju da će zbog trenutne, veoma zategnute političke atmosfere, standardi za opoziv predsjednika biti visoki.

“U prošlosti bismo smatrali da bi naređivanje krivičnih djela iz Ovalne kancelarije, plaćanje nekome da ćuti i kršenje zakona o finansiranju kampanje bili razlozi za opoziv. Pitanje je da li je riječ o krivičnim djelima protiv same republike”, rekao je demokratski kongresmen Džejmi Raskin.

Cilj istrage demokrata je da odgovore na to pitanje. Međutim, Bijela kuća poručuje da je istraga znak da se demokratske tvrdnje o saradnji Trampove kampanje sa Rusijom urušavaju. Republikanci su i dalje uz predsjednika.

“Na osnovu onoga što sam vidio i šta smo mi istraživali, nemam nikakve sumnje u predsjednika”, poručio je lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti.

Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti
Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti

Uoči stranačkih izbora naredne godine, rizik po demokrate je značajan, kaže Džon Hudak.

“Ako demokrate ostave utisak da su previše stranački ostrašćene, postoji rizik da će izgubiti podršku umjerenih birača, a predsjedniku Trampu će dati više povoda za napade”.

Ukoliko članovi Trampove porodice i predsjednikovi poslovni saradnici odbiju da se povinuju zahtjevu da dostave tražena dokumenta, demokrate su jasno poručile da će naredni korak biti da se im se uruče obavezujući pozivi.

XS
SM
MD
LG