Linkovi

Prvi republikanski kongresmen za opoziv Trampa


Republikanski kongresmen iz Mičigena Džastin Amaš
Republikanski kongresmen iz Mičigena Džastin Amaš

Republikanski kongresmen iz Mičigena u subotu je postao prvi član Republikanske stranke u Kongresu koji je predsednika Donalda Trampa optužio za ponašanje koje bi moglo da bude osnov za opoziv.

Međutim, kongresmen Džastin Amaš nije pozvao Kongres da počne proces Trampovog opoziva, za koji se zalažu mnoge demokrate.

Često usamljeni republikanski glas u Kongresu, Amaš je u nizu tvitova kritikovao i Trampa i sekretara za pravosuđe Vilijama Bara zbog izveštaja specijalnog tužioca Roberta Malera o mešanju Rusije u američke izbore.

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar svedoči u Kongresu
Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar svedoči u Kongresu

Tokom gotovo dvogodišnje istrage, specijalni tužilac nije pronašao dokaze da je Trampova predsednička kampanja bila u zaveri sa Rusijom, ali je ostavio otvorenim pitanje da li je Tramp opstruisao istragu o Rusiji. Bar je kasnije utvrdio da nema dovoljno dokaza da se američki predsednik optuži za opstrukciju pravde.

Tramp, koji je istragu nazvao lovom na veštice, tvrdio je da je u Malerovom izveštaju u potpunosti oslobođen odgovornosti za bilo koje krivično delo.

Amaš je tvitovao da je posle čitanja Malerovog izveštaja, čiji pojedini delovi su zatamnjeni, došao do četiri zaključka, između ostalog da je predsednik Tramp preduzeo određene akcije koje mogu biti osnov za opoziv, i da se u izveštaju navodi niz primera Trampovog ponašanja koji zadovoljavaju sve elemente opstrukcije pravde.

"Nesumnjivo je da bi bilo koja osoba, koja nije predsednik Sjedinjenih Država, bila optužena na osnovu tih dokaza", tvitovao je Amaš.

Sekretarijat za pravosuđe, na čijem čelu je Bar, vodi se principima kojima se obeshrabruje podizanje optužnice protiv aktuelnog predsednika.

"Slučaj završen"

Tramp i republikanski članovi Kongresa više puta su istakli da je posle objavljivanja Malerovog izveštaja, ceo slučaj završen.

Međutim, demokrate koje kontrolišu Predstavnički dom, u sporu su sa Belom kućom koja ignoriše zahteve da preda celi Malerov izveštaj, ponuđene dokaze i iskaze svedoka.

Pojedine demokrate žele da se započne proces opoziva predsednika Donalda Trampa, što predsedavajuća Nensi Pelosi za sada odbija da uradi.

Članica Predstavničkog doma iz Demokratske stranke Rašida Tlaib
Članica Predstavničkog doma iz Demokratske stranke Rašida Tlaib

Članica Predstavničkog doma iz Demokratske stranke, koja takođe zastupa Mičigen, Rašida Tlaib pozdravila je Amašov stav.

"Zemlja vam je na prvom mestu i to je za pohvalu", tvitovala je Tlaib koja je podnela rezoluciju za pokretanje procesa Trampovog opoziva.

XS
SM
MD
LG