Linkovi

Demokrate optužuju Trampa za zataškavanje i tvrde da to može biti osnov za opoziv


Predsednik Donald Tramp i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi

Sukob predsednika Donalda Trampa i demokrata u Kongresu se zaoštrava. Nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi optužila Trampa da „zataškava stvari“ time što odbija da sarađuje u kongresnim istragama o njegovim finansijama i vezama sa Rusijom, što može biti i „osnov za opoziv“, reagovao je i predsednik – tako što je otkazao sastanak sa demokratama o infrastrukturi.

“Ne zataškavam ništa”, rekao je Donald Tramp i istakao da je verovatno “najtransparentniji predsednik u američkoj istoriji”

Predsednik je trebalo da sa liderima demokrata u Kongresu, predsedavajućom donjeg doma Nensi Pelosi i liderom u Senatu Čakom Šumerom, razgovara o infrastrukturnim projektima, ali je to odbio uz obrazloženje da ne može da razgovara sve dok se o njemu vode istrage u Kongresu.

“Pod ovim okolnostima je to nemoguće, moraju da se okončaju te lažne istrage”, kazao je Tramp.

Na Tviteru je predsednik napisao da lideri demokrata u Kongresu nastavljaju sa “lovom na veštice” koji košta 40 miliona dolara i da “dele zemlju”.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi kazala je da “predsednik opstruiše pravdu i zataškava stvari, što može biti osnov za opoziv”. Posle njegove izjave da “ne zataškava ništa”, Pelosi je rekla da se “moli za Trampa”.

Ona se prethodno sastala sa članovima demokratskog kokusa u Kongresu i rekla da “niko u SAD nije iznad zakona, uključujući i predsednika”.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i vodeće demokrate u Kongresu
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i vodeće demokrate u Kongresu

Neke demokrate u Kongresu smatraju da treba pokrenuti proces opoziva Trampa zbog toga što odbija da sarađuje u istragama o Rusiji i svojim finansijama.

Demokrate u Kongresu nastavljaju istrage o Trampu

Pojedini kongresni odbori I dalje nastavljaju sa prikupljanjem informacija u tim istragama.

Kongresmen Adam Šif, koji predsedava Odborom za obaveštajna pitanja, kazao je da je njegov odbor uspeo da izdejstvuje da im Sekretaijat za pravosuđe preda obaveštajne i kontraobaveštajne informacije u vezi sa Malerovom istragom o Rusiji i opstrukciji pravde.

Drugi odbori, ipak, nisu bili toliko uspešni.

Sekretar za pravosuđe VIlijem Bar je odbio da Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma preda kompletan izveštaj Roberta Malera, ali ga je taj odbor optužio za nepoštovanje Kongresa – što je kažnjivo delo.

Sekretar za finansije Stiven Mnučin je takođe odbio zahtev da Kongresu dostavi Trampove poreske prijave u proteklih šest godina. Kazao je da, uprkos zakonu iz 1924. koji nalaže da se se kongresnim liderima dostave podaci o plaćenom porezu, aktuelni zahtev demokrata nema “legitimnu pravnu svrhu”.

Odbor za pravosuđe je takođe uputio obavezujući poziv za svedočenje nekadašnjem advokatu Bele kuće Donu Mekgenu, kojem je Tramp nekoliko puta naložio da otpusti specijalnog tužioca Roberta Malera. Međutim, predsednik je iskoristio svoje ovlašćenje I bivšem advokatu zabranio da se pojavi pred kongresnim odborom.

Bela kuća je takođe uložila žalbu na odluku federalnog suda da Tramp objavi svoje finansijske podatke, na zahtev odbora u donjem domu Kongresa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG