Linkovi

Kakav je efekat Malerovog svedočenja u Kongresu?


Bivši specijalni tužilac Robert Maler na pretresu u Odboru za pravosuđe
Bivši specijalni tužilac Robert Maler na pretresu u Odboru za pravosuđe

Posle svedočenja bivšeg specijalnog tužioca Roberta Malera u odborima Predstavničkog doma Kongresa, demokrate i republikanci se pitaju da li je to prelomna tačka za Trampovu administraciju. Čini se da obe partije počinju ozbiljnije da se bave pitanjem Trampovog mogućeg opoziva, a nastavlja se i debata o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016.

Malerovo svedočenje je za demokrate u Predstavničkom domu bilo poseban trenutak za koji su se temeljno pripremali. Kakav je rezultat?

“Mislim da smo, bez sumnje, na ovom pretresu utvrdili da postoje brojni dokazi da je predsednik SAD opstruisao pravdu, što je specijalni tužilac detaljno opisao“, kaže demokratski kongresmen Dejvid Sisilini.

Demokrate su želele, da iznošenjem detalja u direktnom prenosu, pojačaju argumente u istragama o Trampu i njegovoj adminsitraciji.

“On je pokušavao da sabotira istragu i time opstruiše pravdu. I to je apsurdna situacija za predsednika, ali sad bar o tome zna cela zemlja”, smatra demokratski kongresmen Džejmi Raskin.

Ali, republikanci kažu da Malerovo svedočenje ne ide u prilog demokratama.

“Delovalo je kao da Robert Maler ne razume najbolje šta piše u izveštaju čiji je autor i to pokazuje da ne zna šta je u tih 448 strana”, ocenjuje republikanski kongresmen Mark Medouz.

Takođe su optužili bivšeg specijalnog tužioca da izbegava pitanja o osnovama istrage.

“Mislim da je direktor Maler bio pometen, često se zbunjivao i izbegavao odgovore na osnovna pitanja o aktivnostima Rusa i poklapanju njihovih interesa sa ljudima bliskim demokratama i Trampovim protivnicima”, kaže republikanski kongresmen Met Gec.

Do sada je na pokretanje procedure opoziva Trampa pozvalo 90 demokrata u Predstavničkom domu, a neki smatraju da je Malerovo svedočenje informisalo glasače o svemu što je važno.

Izneo je na videlo kršenje zakona od strane predsednika, a u prošlosti su takve situacije vodile opozivu. Konačno, građani u Americi će odlučiti da li je za njih ovakvo ponašanje prihvatljivo“, rekla je demokratska predstavnica u Kongresu Meri Gej Skenlon.

Amerikanci su posle Malerovog svedočenja svesni da je Tramp počinio krivično delo, kaže predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Ali, opoziv može da bude pokrenut tek kada demokrate dobiju informacije iz tekućih sudskih postupaka protiv Trampa.

“Kada krenemo tim putem, želimo da budemo ujedinjeni, a ne razdvojeni i zato želimo da imamo najjače moguće argumente”, zaključuje Pelosi.

Kongres ide na letnju pauzu za dva dana, tako da opoziv neće biti pokrenut u skorije vreme.

XS
SM
MD
LG