Linkovi

Opada broj zaraženih omikronom u Južnoafričkoj Republici


Naučnici u Istraživačkom zdravstvenom centru u Durbanu u Južnoafričkoj Republici analiziraju omikron varijantu koronavirusa, 15. decembra 2021.
Naučnici u Istraživačkom zdravstvenom centru u Durbanu u Južnoafričkoj Republici analiziraju omikron varijantu koronavirusa, 15. decembra 2021.

Primetan pad broja zaraženih Kovidom 19 u Južnoafričkoj Republici proteklih dana je možda znak da je dramatičan rast slučajeva, izazvan pojavom novog soja – omikrona – dostigao vrhunac, i sada jenjava, kažu stručnjaci.

Dnevni podaci o broju zaraženih su često neupozdani, jer na njih mogu da utiču neravnomerno testiranje, kašnjenja u dostavljanju podataka i drugi faktori. Međutim, sada pružaju jedan uzbudljiv nagoveštaj – koji je još daleko od izvesnog - da bi infekcije omikronom mogle da relativno brzo opadnu, posle prvobitnog naglog rasta.

Južnoafrička Republika je bila prva na udaru omikrona i svet prati kako se situacija razvija u toj zemlji, da bi pokušao da predvidi šta ga čeka. Nakon što je prošlog četvrtka registrovano rekordnih 27.000 novih slučajeva na nacionalnom niovu, brojevi su opali na oko 15.424, koliko je zabeleženo u utorak. U najgušće naseljenoj provinciji Gauteng, u kojoj živi 16 miliona ljudi, a gde se nalazi i najveći grad Johanesburg i prestonica Pretorija, pad broja slučajeva je počeo ranije, i nastavio se.

“Pad u broju novih slučajeva na nacionalnom nivou, zajedno sa kontinuiranim padom novih slučajeva koje vidimo u provinciji Gauteng, koja je nedeljama bila centar ovog talsa, pokazuje da je dostignut vrhunac”, izjavila je za Asošijeted pres Marta Nunjes, istraživačica na odeljenju za Analitiku za vakcine i infektivne bolesti na Univerzitetu Vitvotersrand.

“Bio je to kratki talas, i dobra vest je da nije bio tako težak u smislu hospitalizacija I smrtnih slučajeva”, rekla je. “U epidemiologiji nije neočekivano da posle oštrog povećanja slučajeva, kao što smo ovde videli u novembru, usledi nagli pad.”

Broj novozaraženih u provinciji Gauteng naglo je počeo da raste sredinom novembra. Naučnici koji se genetskim sekvenciranjem virusa brzo su identifikovali novu mutaciju – varijantu omikron I to saopštili svetu 25. novembra.

Omikron, koji se prenosi znatno brže od ranijih varijanti, brzo je postao dominantan u Južnoafričkoj Republici. Procenjuje se da je 90% slučajeva kovida 19 u provinciji Gauteng od sredine novembra bio omikron.

ARHIVA - Centar za vakcinanciju protiv kovida u Najrobiju u Keniji, 16. decembra 2021.
ARHIVA - Centar za vakcinanciju protiv kovida u Najrobiju u Keniji, 16. decembra 2021.

Ostatak sveta je brzo sledio Južnoafričku Republiku a omikron je već nadmašio deltu kao dominantni soj u nekim zemljama. U SAD, omikron je činio 73% novih slučajeva prošle nedelje a smatra se da je ta varijanta izazvala 90% novih infekcija u području Njujorka, na jugoistoku SAD, industrijskom srednjem zapadu i pacifičkom severozapadu.

Potvrđeni broj slučajeva koronavirusa u Britaniji je porastao za 60% za nedelju dana kako je omikron prestigao deltu kao dominantna varijanta. Na globalnom nivou, otkriven je u najmanje 89 zemalja prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

XS
SM
MD
LG