Linkovi

Analiza: Omikron izaziva blaže simptome, efikasnost vakcine smanjena


ARHIVA - Naučnici u Južnoafričkoj Republici proučavaju omikron soj koronavirusa (Foto: AP/Jerome Delay)
ARHIVA - Naučnici u Južnoafričkoj Republici proučavaju omikron soj koronavirusa (Foto: AP/Jerome Delay)

Omikron soj koronavirusa po svemu sudeći izaziva lakše oblike bolesti od prethodnih varijanti, a vakcina kompanije Fajzer je manje delotvorna protiv zaraze, ali i dalje pruža dobru zaštitu od hospitalizacija, pokazuje analiza podataka iz Južnoafričke Republike, gde nova varijanta podstiče nagli rast zaraženih.

Rezultati, objavljeni u utorak, su preliminarni i još ih nisu razmotrili drugi naučnici, ali su u skladu sa drugim ranim podacima o omikronu, uključujući i zaključak da se lakše prenosi.

Dve doze Fajzer-Bajontek vakcine su samo 33 odsto efikasne protiv infekcija tokom trenutnog talasa zaraza omikronom u Južnoafričkoj Republici, ali su 70 odsto delotvorne u sprečavanju hospitalizacija, pokazuje analiza koju su sproveli "Diskaveri helt" - najveća privatna osiguravajuća kompanija u toj zemlji - i Savet za medicinska istraživanja Južnoafričke Republike.

Podaci su prikupljeni od 15. novembra do 7. decembra, kada su naučnici otkrili omikron u Južnoafričkoj Republici i Bocvani, i mogli bi da se vremenom menjaju.

Eksperti ističu da je više od 90 odsto novozaraženih u Južnoafričkoj Republici inficirano omikron sojem.

Istraživači širom sveta pokušavaju da saznaju više informacija o omikronu. Fajzer je u utorak saopštio da je eksperimentalna antikovid pilula te kompanije po svemu sudeći delotovorna protiv nove varijante.

U Južnoafričkoj Republici, omikron je izazvao brzo širenje virusa. Sedmodnevni prosek novih slučajava je tokom protekle dve sedmice porastao sa 8.07 na 100.000 stanovnika 29. novembra na 34.37 na 100.000 stanovnika 13. decembra, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins. Stopa smrtnosti se nije povećala tokom tog perioda.

Uprkost rastu novozaraženih, broj hospitalizacija se ne povećava istim tempom, zbog čega naučnici ocenjuju da je rizik od odlaska u bolnicu zbog omikrona niži od delte ili ranijih varijanti. Broj hospitalizacija odraslih koji su zaraženi Kovidom 19 je za 29 odsto niži u poređenju sa talasom pandemije u Južnoafričkoj Republici sredinom 2020. godine, pokazuje analiza.

Rezultati pokazuju da su ljudi koji su primili dve doze Fajzerove vakcine imali zaštitu od 33 odsto protiv zaraze prvih nedelja trenutnog talasa u Južnoafričkoj Republici izazvanog omikronom. To je značajan pad u odnosu na zaštitu od 80 odsto tokom prethodnih perioda.

Istraživači ističu da ohrabruje to što istraživanje pokazuje da su ljudi, koji su u potpunosti imunizovani Fajzerovom vakcinom, 70 odsto zaštićeni protiv hospitalizacija tokom trenutnog talasa pandemije. To je međutim i dalje pad u odnosu na raniju zaštitu od 93 procenta.

Istraživanje pokazuje da su značajno zaštićene i starije osobe - 67 odsto među ljudima starosti od 60 do 69 godina i 60 odsto za one od 70 do 79 godina.

Analiza je zasnovana na više od 211.000 pozitivnih rezultata na kovid, od kojih su 41 odsto odrasli koji su primili dve doze Fajzerove vakcine. Oko 78.000 pozitivnih rezultata pripisano je omikronu.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) takođe je saopštila u utorak da je delotvornost vakcina neznatno smanjena u sprečavanju teških oblika bolesti i smrtnih slučajeva, ali da one i dalje pružaju značajnu zaštitu.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je omikron registrovan u 77 zemalja, da je verovano prisutan u većini, te da ga ne bi trebalo odbaciti "kao blag", soj koronavirusa.

"Omikron se širi po stopi koju nismo videli kod prethodnih varijanti. Čak i ako izaziva lakše oblike bolesti, sam broj slučajeva bi ponovo mogao da optereti nespremne zdravstvene sisteme", upozorio je Gebrejesus.

XS
SM
MD
LG