Linkovi

Đerlek: Oprezno zbog omikrona, moguće ukrštanje sa gripom


Različite studije su utvrdile da treća doza vakcine pruža veću zaštitu od omikron soja
Različite studije su utvrdile da treća doza vakcine pruža veću zaštitu od omikron soja

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, registrovano 1.199 novozaraženih koronavirusom na 13.539 testiranih uzoraka. Umrlo je još 30 osoba. Na bolničkom lečenju je 2.710 pacijenata, dok je životno ugroženo 140.

Novi soj koronavirusa, omikron, još nije zvanično registrovan.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravalja Mirsad Đerlek pozvao je na oprez zbog omikrona i upozorio na rizke koje donose praznici i mogućnost ukrštanja koronavirusa i sezonskog gripa.

Đerlek je za RTS rekao da se omikron "ne sme olako shvatiti" i da će snagu pokazati tek kada u populaciji bude jedan do dva meseca.

Upozorio je takođe na "verovatno" ukrštanje koronavirusa sa virusom gripa, jer u "oba slučaja nisu iskorišćene vakcine".

Prema podacima od 14. decembra, prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, primilo je ukupno 3.291.994 ljudi, drugu dozu 3.172.131, a treću 1.635.856 ljudi.

Različite studije pokazale su da treća doza vakcine može da zaštiti od omikron soja, dok su dve doze nešto manje efikasne u tom slučaju.

Državni sekretar Đerlek je sugerisao vakcinisnje i trećom dozom kako bi se doprinelo povećanje koletivnog imuniteta, ocenivši da se može govoriti o stabilnijoj epidemijskoj situaciji tek kad brojevi novozaraženih budu pali ispod 100 na dnevnom nivou.

Procenio je da će "epidemija trajati još godinu-dve" i da ljudi treba da iskoriste benefite koje pruža vakcinacija.

XS
SM
MD
LG