Linkovi

Južna Afrika obustavila upotrebu Astra Zenekine vakcine


ARHIVA - Volonteri čekaju ispred klinike za testiranje vacine blizu Johanesburga u Južnoj Africi 30. novembra 2021.
ARHIVA - Volonteri čekaju ispred klinike za testiranje vacine blizu Johanesburga u Južnoj Africi 30. novembra 2021.

Južna Afrika je obustavila kampanju vakcinacije protiv Kovida-19 pošto je nova studija pokazala da je vakcina Astra Zeneke manje efikasna protiv varijante virusa koja je pronađena u toj zemlji.

Studija koju je sproveo Univerzitet Vitvotersrand u Johanesburgu, koju tek treba da razmotre drugi naučnici, zaključila je da britanska vakcina nudi "samo ograničenu zaštitu od umerenih oblika bolesti koje izaziva južnoafrička varijanta virusa kod odraslih, mlađih osoba."

Vest je veliki udarac za Južnu Afriku, u kojoj je više od 46.000 ljudi umrlo od virusa. Ta zemlja je planirala da narednih dana započne vakcinisanje stanovništva sa milion doza Astra Zenekine vakcine. Međutim, studija je ustanovila da je vakcina efikasna u 22% umerenih slučajeva južnoafričkog soja virusa.

U studiji nije ispitan efekat vakcine na ozbiljnije slučajeve. Južnoafriči soj virusa pronađen je u još najmanje 32 druge zemlje, uključujući i SAD.

Astra Zeneka je u nedelju saopštila da razvija novu vakcinu koja će biti efikasnija protiv južnoafričkog soja virusa, koja se može očekivati na jesen.

Tokom vikenda, i Iran i Kina su predstavili nove vakcine protiv virusa. Iran je u nedelju objavio da je razvio vakcinu Razi Kov Pars, koju je proizveo Institut za istraživanja vakcina i seruma Razi. Naučnici će ove nedelje početi testiranja na ljudima.

U subotu je kineska Nacionalna administracija za lekova saopštila da su njeni regulatori dozvolili upotrebu vakcine Koronavak, koju je razvila kompanija Sinovak Bajotek Ltd.

Zdravstvena radnica pokazuje bočicu vakcine Sinovak u bolnici za pacijente sa koronavirusom u Džakarti u Indoneziji.
Zdravstvena radnica pokazuje bočicu vakcine Sinovak u bolnici za pacijente sa koronavirusom u Džakarti u Indoneziji.

To je druga vakcina koja je dobila dozvolu za upotrebu u Kini. Prva - vakcina koju je razvio kineski institut povezan sa državnom Nacionalnom farmaceutskom grupom Sinofarm, dobila je zeleno svetlo pre dva meseca.

Vakcina Sinovak, koja je u upotrebi u još najmanje pet drugih zemalja, dobila je prošlog jula dozvolu za hitno korišćenje kod osoba sa visokim rizikom, kao što su zdravstveni radnici i zaposleni u kineskim državnim kompanijama.

Uslovna upotreba vakcine znači da je dozvoljena za korišćenje kod opšte populacije dok se istraživanja nastavljaju. Kompanija mora da dostavlja aktuelne podatke i izveštaje o bilo kojim eventualnim negativnim efektima nakon što se vakcina proda na tržištu.

XS
SM
MD
LG