Linkovi

Podignuta optužnica protiv Donalda Trampa za pogrešno rukovanje povjerljivim dokumentima


ARHIVA - Donald Tramp, fotografisan na Floridi 15. novembra 2022. godine. (Foto: AP/Rebecca Blackwell)
ARHIVA - Donald Tramp, fotografisan na Floridi 15. novembra 2022. godine. (Foto: AP/Rebecca Blackwell)

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp objavio je u četvrtak uveče da je protiv njega podignuta optužnica za pogrešno rukovanje dokumentima, koje je zadržao nakon što je napustio Bijelu kuću u januaru 2021. godine. Ovo je prva federalna optužnica u istoriji protiv nekog od bivših američkih predsjednika.

Sekretarijat za pravosuđe nije odmah javno potvrdio optužnicu, ali dvije osobe koje su upoznate sa situacijom - a nisu imale odobrenje da o tome javno govore - potvrdile su za novinsku agenciju AP da optužnica sadrži barem sedam tačaka.

Nujork tajms je izvijestio da među optužbe spadaju zavjera za opstrukciju pravde, davanje lažnih izjava, kao i svjesno zadržavanje tajni o nacionalnoj odbrani, kao oblik kršenja Zakona o špijunaži. Njegov advokat potvrdio je ove navode za CNN, prenosi Rojters.

Jedan od sagovornika AP-a naveo je da su tužioci Trampove advokate o optužnici informisali neposredno prije nego je on to objavio na svojoj društvenoj mreži "Truth Social".

Višemjesečnu istragu je predvodio specijalni tužilac Džek Smit, a fokus je bio na tome da li je Tramp prekršio zakon neovlašćeno zadržavajući povjerljive dokumente, odnosno, da li je preduzeo korake da izvrši opstrukciju vladnih napora da pronađe ta dokumenta.

U okviru istrage Sekretarijata za pravosuđe, istražitelji su prije otprilike godinu dana zaplijenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago, na Floridi, od kojih je 100 nosilo oznaku povjerljivosti. Prije toga, Trampovi advokati su navodili da su svi takvi dokumenti vraćeni vladi.

Ovaj slučaj predstavlja još jedan - vjerovatno i najveći do sada - pravni izazov za Trampa, protiv kojeg je nedavno u Njujorku podignuta optužnica po 34 tačke u slučaju pokušaja zataškavanja vanbračne afere za vrijeme kampanje za predsjedničke izbore.

Protiv njega se takođe vode istrage u Vašingtonu i Atlanti, koje bi mogle rezultirati krivičnim optužnicama. Upravo Smit protiv Trampa vodi istragu o tome da li su on i njegovi saveznici pokušali da ponište pobjedu Džoa Bajdena na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Tramp je na "Truth Social" saopštio i da u sudnici u Majamiju mora da se pojavi narednog utorka. Takođe je naveo:

"Ja sam nevin čovjek".

Ubrzo po objavi ovih informacija počeo je novu kampanju prikupljanja novca za svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2024. godine. On je favorit među republikanskim kandidatima za nominaciju.

U proteklim danima, Tramp i njegovi saradnici pripremali su se za potencijalnu optužnicu, s obzirom da je njegovim advokatima predočeno da je on predmet istrage, što je do sada bila najjasnija indikacija da bi uskoro moglo doći do optužnice. Takva upozorenja često – ali ne i uvijek – prethode optužnicama.

U ponedjeljak, Trampovi advokati su se sastali sa zvaničnicima Sekretarijata za pravosuđe u Vašingtonu, u nastojanju da izbjegnu podizanje optužnice.

Jedna od glavnih dilema u proteklim danima, bila je da li će Tramp biti optužen u Majamiju ili u Vašingtonu. Specijalni tužilac Smit okupio je dvije velike porote na obje lokacije, kako bi njihovi članovi saslušali dokaze u istrazi o tome da li je bivši predsjednik pogrešno postupao sa povjerljivim informacijama nakon završetka svog mandata.

Aktivnosti u sudnici u Majamiju, gdje su u četvrtak tokom dana boravili tužioci, ukazivale su da bi optužnica ipak mogla biti podignuta na Floridi, državi u kojoj Tramp živi, umjesto u Vašingtonu.

U Vašingtonu je u proteklih godinu dana saslušan veliki broj svjedoka, uključujući Trampove advokate i saradnike, ali postojanje porote na Floridi donijelo je dodatnu dimenziju slučaju, koji je do sada u velikoj mjeri bio obavijen velom tajne.

Tramp je na društvenim mrežama naveo da očekuje da će biti optužen, te je pojačao napade na tužioca Smita i njegov tim, a slučaj je nazivao politički motivisanim.

Tejlor Bundovič, bivši Trampov portparol, potvrdio je u srijedu da se pojavio pred velikom porotom u Majamiju, označavajući taj slučaj na Tviteru kao “lažni i duboko uznemirujući pokušaj da se moć vlade iskoristi da se ’uhvati’ Tramp”.

Još jedna osoba koja je u toku dešavanja, ali je takođe željela da ostane anonimna, izjavila je ranije u četvrtak za AP da su Trampovi saradnici, u pokušaju da preduprijede dešavanja prije potencijalne optužnice, u protekla dva dana kontaktirali njegove saveznike u Kongresu, kako bi ih pripremili da u medijima brane bivšeg predsjednika.

Kao argument zbog kojeg bi se suđenje trebalo voditi na Floridi, pravni stručnjaci su navodili da su se potencijalna krivična djela dogodila u Palm biču, u Trampovoj rezidenciji Mar-a-Lago. Pošto po federalnim zakonima optuženi imaju pravo da traže da im se sudi tamo gdje se sporni događaj desio, optužnica u Vašingtonu prouzrokovala bi duži i komplikovaniji pravni proces.

Takođe, eksperti su navodili da bi suđenje na Floridi uskratilo Trampov pravni tim za argument da tužioci slučaj vode na politički neprijateljskom terenu. Tramp je dobio većinu glasova na Floridi 2016. i 2020. godine, dok u glavnom američkom gradu većinu imaju demokrate.

Bivši federalni tužilac u Vašingtonu Majkl Bromvič rekao je prije podizanja optužnice da bi snaga dokaza trebala da bude snažnija od straha od potencijalne pristrasnosti članova porote.

Smit i njegov tim sklapaju prilično sveobuhvatan slučaj pa, čak i sa grupom porotnika koja bi im bila manje naklonjena, vjerovatno imaju visok stepen povjerenja da slučaj mogu dokazati bukvalno bilo kojoj poroti“, naveo je Bromvič.

XS
SM
MD
LG