Linkovi

Majk Pens svedočio pred velikom porotom u istrazi o Trampu


Bivši američki potpredsednik Majk Pens (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Bivši američki potpredsednik Majk Pens (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Majk Pens, bivši američki potpresednik, pojavio se pred velikom porotom u okviru istrage o ulozi bivšeg predsednika Donalda Trumpa o nastojanjima da se ponište izbori održani novembra 2020, javila je agencija Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.

Pens je u zgradi federalnog suda u Vašingtonu proveo više od sedam časova, izvestile su televizije Ej-Bi-Si i En-Bi-Si.

Predstavnici za medije bivšeg američkog predsednika nisu imali komentar na tu informaciju, javio je Rojters.

Obezbeđenje pred zgradom suda u Vašingtonu bilo je brojnije nego što je to uobičajeno, dok su u hodniku tog zdanja primećeni psi dresirani za pronalaženje eksploziva.

Više crnih terenskih vozila sa zatamnjenim staklima viđeno je kako ulaze i izlaze iz garaže suda, izvestio je En-Bi-Si.

Inače, u sredu je odbijena žalba bivšeg predsednika Trampa da kojom je pokušao da spreči Pensovo svedočenje u istrazi koju vodi specijalni tužilac Džek Smit, javio je Si-En-En.

Bivši američki potpredsednik je ranije tokom meseca obelodanio da se neće žaliti na odluku sudije kojom se od njega traži da svedoči o razgovorima koje sa Trampom vodio uoči napada na sedište Kongresa 6. januara 2021.

Inače, tužilac Smit predvodi istragu u vezi sa nastojanjima da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020 - uključujući i optužbe u vezi sa zaverom podnošenja lista lažnih birača kako bi u Kongresu bila sšrečena potvrda pobede demokratskog kandidata i aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena.

Uoči upada dela Trampovih pristalica na Kapitol, tadašnji predsednik je više puta javno kritikovao Pensa jer, kako je tvrdio, nije pokušao da spreči potvrdu Bajdenove pobede.

Tramp je nakon izbora iznosio neutemeljene tvrdnje da je posledica njegovog poraza bila izborna krađa - što su američke sudske institucije odbacile.

Tramp, koji je objavio kandidaturu za predsednika 2024. godine, nedavno je pred njujorškim sudom optužen za falsifikovanje poslovne dokumentacije i tajne novčane isplate.

Protiv njega se vodi i istraga u vezi sa navodima o mešanju izbore u američkoj državi Džordžiji, kao i postupak u vezi sa korišćenjem poverljivih dokumenata.

Bivšem američkom predsedniku se u Njujorku sudi i po optužbi za silovanje.

XS
SM
MD
LG