Linkovi

Porota u Njujorku: Tramp seksualno zlostavljao spisateljicu, kriv za klevetu


I. Džin Kerol izlazi iz sudnice federalnog suda na Menhetnu, 9. maja 2023, posle objavljivanja presude u slučaju njene tužbe protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa za silovanje i klevetu. (Foto AP/John Minchillo)
I. Džin Kerol izlazi iz sudnice federalnog suda na Menhetnu, 9. maja 2023, posle objavljivanja presude u slučaju njene tužbe protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa za silovanje i klevetu. (Foto AP/John Minchillo)

Donald Tramp je seksualno zlostavljao kolumnistkinju I. Džin Kerol 1990-ih godina, a zatim je oklevetao predstavljajući je kao lažljivicu, odlučila je devetočlana porota federalnog suda na Menhetnu, u građanskoj parnici koja je zadala udarac bivšem američkom predsedniku koji vodi kampanju za novi mandat 2024. Međutim, budući da je u pitanju civilna parnica, Trampu ne prete nikakve krivične posledice.

Porota je dodelila I. Džin Kerol odštetu u iznosu od oko pet miliona dolara. Devetoro porotnika, šestoro muškaraca i tri žene, odbacili su optužbe I. Džin Kerol da ju je Tramp silovao ali su je jednoglasno opodržali u drugim optužbama - za seksualno zlostavljanje i klevetu.

Bivši predsednik će uložiti žalbu na presudu, saopštio je njegov portparol Stiven Čeung. Tramp neće morati da plati odštetu dok se razmatra njegova žalba.

Posle presude, Kerol je izašla iz sudnice na Menhetnu nasmejana, ali nije razgovarala sa novinarima. "Veoma smo srećni", rekla je njena advokatica Roberta Kaplan.

U objavi na svojoj društvenom mreži "Istina" (Truth Social), Tramp je rekao da je presuda "sramotna" i da "aposlutno nema ideju ko je ta žena."

Trampov pravni tim je odlučio da uopšte ne iznese njegovu odbranu, preduzimajući rizik u nadi da će porotnici ustanoviti da Kerol nije uspela da dokaže svoje tvrdnje.

I. Džin Kerol je svedočila da ju je Tramp silovao u jednoj robnoj kući sredinom 1990-tih, a zatim uništio njenu reputaciju i karijeru, iznoseći laži o tom slučaju na internetu.

Ona kaže da ga je srela u robnoj kući Bergdorf Gudman na Menhetnu, da ju je pozvao da ide sa njim u kupovinu ženskog donjeg rublja, i da su se međusobno zadirkivali da nešto probaju. Kerol kaže da su završili u jednoj od kabina za presvlačenje, da je Tramp pribio uza zid i silovao, pre nego što je uspela da se oslobodi i pobegne.

Crtež iz sudnice - I. Džin Kerol gleda video iskaz bivšeg predsednika Donalda Trampa na suđenju za silovanje, 4. maja 2023. (Foto: Rojters/Jane Rosenber/ARHIVA)
Crtež iz sudnice - I. Džin Kerol gleda video iskaz bivšeg predsednika Donalda Trampa na suđenju za silovanje, 4. maja 2023. (Foto: Rojters/Jane Rosenber/ARHIVA)

Prvi put je te optužbe iznela u svojim memoarima 2019. godine. Tramp je konstantno negirao da je silovao, pa čak i da je upoznao. Rekao je da je "luda" i "mentalno obolela", kao i da je izmislila celu priču kako bi podstakla prodaju svoje knjige.

"Ona nije moj tip", mnogo puta je rekao Tramp.

Tokom suđenja koje je trajalo dve nedelje, Kerol je ispričala da se posle napada osećala "posramljeno" i da nije bila u stanju da ima romantične veze. Rekla je da je bilo potrebno više od 20 godina da se javno oglasi o tom događaju jer se "plašila" Trampa.

Njeni advokati pozvali su još dve žene, koje su svedočile da ih je Tramp seksualno napao pre više decenija.

Džesika Lids, koja se ranije bavila biznisom, rekla je da ju je Tramp dodirivao u biznis klasi za vreme jednog leta u Sjedinjenim Državama 1970-ih. Novinarka Nataša Stojnof svedočila je da ju je Tramp poljubio bez njenog pristanka za vreme intervjua 2005. godine u imanju Mar-a-Lago.

Više od deset žena optužilo je Trampa za seksualne prestupe pre izbora 2016, na kojima je on pobedio.

Tramp, koji je bio predsednik od 2017. do 2021, je favorit u anketama među republikancima, i pokazao je neverovatnu sposobnost da prebrodi kontroverze koje bi verovatno okončale karijeru drugih političara.

U američkoj polarizovanoj političkoj kulturi, malo je verovatno da će ova presuda u civilnoj parnici imati uticaja na Trampove ključne pristalice, koje sve tužbe protiv njega vide kao deo orkestrirane kampanje njegovih protivnika da spreče njegov politički rad.

XS
SM
MD
LG