Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe objavio dokument na osnovu kojeg je dobijen nalog za pretres Trampove vile


Podnesak na osnovu kojeg je FBI dobio nalog za pretres odmarališta bivšeg predsednika Donalda Trampa (Foto: AP)
Podnesak na osnovu kojeg je FBI dobio nalog za pretres odmarališta bivšeg predsednika Donalda Trampa (Foto: AP)

Sekretarijat za pravosuđe objavio je redigovanu verziju pravnog dokumenta na osnovu kojeg je FBI obavio pretres i zaplenio poverljiva vladina dokumenta iz kuće bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi.

U dokumentu se otkrivaju o novi detalji o klasifikovanim papirima koje je Tramp držao u svojoj kući u Mar-a-Lagu sve do januara ove godine, od predsednikovih rukom pisanih beležaka do informacija o nacionalnim obaveštajnim izvorima.

Četrnaest od 15 kutija pronađenih na imanju bivšeg predsednika sadržalo je dokumente sa oznakama da su poverljivi, navodi se u podnesku kojim je FBI opravdao nalog za pretragu Trampove imovine.

Dokument na 38 stranica, čak i u redigovanoj formi, sadrži dodatne detalje o krivičnoj istrazi, koja je u toku, a koja je donela novu pravnu opasnost za Trampa baš u trenutku kada postavlja temelje za još jednu predsedničku kandidaturu. Objavljena verzija podvlači obim osetljivih vladinih dokumenata koji su pronađeni u Mar-a-Lagu i otkriva da je FBI bio zabrinut da su se ta dokumenta tamo nalazila nezakonito.

Od 38 stranica dokumenta koji je danas otpečaćen, 23 su u većoj meri zatamnjene, dok je 11 u potpunosti redigovano.

Takođe je objavljeno pismo Trampovog advokata koji se žalio na istragu Sekretarijata za pravosuđe, navodeći da je Tramp imao ovlašćenja da skine oznaku tajnosti sa dokumenta.

Pretres Mar-a-Laga 8. avgusta obavljen je u okviru federalne istrage o tome da li je Tramp po odlasku sa položaja ilegalno odneo dokumenta koja po zakonu pripadaju Nacionalnom arhivu. Među njima su neka dokumenta sa oznakom "strogo povjerljivo".

XS
SM
MD
LG