Linkovi

Novi izazov za Trampa u istrazi o poverljivim dokumentima


Dokumenta pronađena u Trampovoj vili u Mar-a-Lagu
Dokumenta pronađena u Trampovoj vili u Mar-a-Lagu

VAŠINGTON - Federalni apelacioni sud je naložio naložio advokatu Donalda Trampa da preda tužilaštvu dokumente u istrazi o poverljivim papirima pronađenim u vili bivšeg predsednika na Floridi.

Ova odluka suda je značajna pobeda za Sekretarijat za pravosuđe koji istražuje otkud poverljiva dokumenta u Trampovoj vili i da li su Tramp i njegovi advokati opstruisali pravdu odbijajući da ih predaju u istrazi.

Detalji ove sudske odluke ukazuju na to da bi Trampov advokat, M. Evan Korkoran mogao da dobije obavezujući poziv za svedočenje pred velikom porotom. On je već ranije dobio obavezujući poziv da svedoči, ali se pozvao na poverljivost razgovora advokata i klijenta i odbio da odgovori na neka pitanja.

Advokat M.Evan Korkoran, jul 2022.
Advokat M.Evan Korkoran, jul 2022.

Korkoran je značajna figura u istrazi zbog toga što je prošle godine Sekretarijatu za pravosuđe poslao dopis da je Trampova vila "detaljno pretražena" u potrazi za poverljivim dokumentima, ali je FBI posle nekoliko nedelja ponovo pretresao vilu i našao dodatnih 100 dokumenata sa oznakom "poverljivo".

Troje sudija, koji su odlučili u korist Sekretarijata za pravosuđe, postavili su demokratski predsednici Barak Obama i Džo Bajden.

Istragu o ovom slučaju vodi specijalni tužilac Džek Smit i pokušava da utvrdi da li su Tramp i njegovi saradnici opstruisali pokušaje nadležnih organa da povrate sva poverljiva dokumenta. Za sada nema nikakve optužnice.

O Trampu se vodi još nekoliko istraga.

U Njujorku o slučaju Tramp
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

U Džordžiji i Vašingtonu se utvrđuje da li je bivši predsednik pokušao da utiče na rezultate izbora 2020. u svoju korist, dok se u Njujorku vodi istraga o isplati novca porno glumici i taj slučaj bi mogao da rezultira optužnicom.

XS
SM
MD
LG