Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe neće tužiti Pensa zbog poverljivih dokumenata


Bivši potpredsednik Amerike Majk Pens (Foto: AP/Charlie Neibergall, arhiva)
Bivši potpredsednik Amerike Majk Pens (Foto: AP/Charlie Neibergall, arhiva)

VAŠINGTON — Sekretarijat za pravosuđe obavestio je pravni tim bivšeg potpredsednika SAD Majka Pensa da neće protiv njega podizati optužnicu zbog nalaženja poverljivih dokumenata u njegovom domu u Indijani.

Sekretarijat je u pismu Pensovom advokatu naveo da, posle istrage o potencijalnom propustu prilikom čuvanja poverljivih dokumenata, neće podizati krivičnu prijavu. Zvaničnik tog sekretarijata potvrdio je autentičnost pisma, u koje je uvid imao AP.

Vest stiže nakon što je u u sredu Pens objavio da će da se kandiduje za republikansku nominaciju za predsedničkog kandidata - u trku u kojoj će se suočiti direktno sa svojim bivšim šefom, nekadašnjim predsednikom Donaldom Trampom.

Nije otkriven nijedan dokaz koji bi sugerisao da je Pens namerno krio dokumenta od vlade, ili čak da je i znao da su mu u domu, tako da se nije ni očekivalo da bude optužen. Ipak, sam momenat donošenja odluke nije mogao biti bolji za bivšeg potpredsednika i njegov politički tim dok se spremaju za ulazak u već prenatrpan republikanski ring u kojem ih učekuje Tramp.

Dokumenta sa oznakom poverljivo su u januaru pronađena u kući bivšeg potpredsednika. Pens je stalno isticao da nije bio svestan da dokumenta postoje, ali da je bilo "grešaka" u načinu na koji je rukovao poverljivim dokumentima.

Osim ovog slučaja, dva specijalna tužioca nastavljaju da istražuju kako su se prema poverljivim dokumentima odnosili i Tramp i aktuelni predsednik Džo Bajden.

Status istrage o Bajdenovim dokumentima nije poznat, ali kod Trampa postoje znaci da se istraga privodi kraju - tužioci su blizu odluke o tome da li treba podneti krivične prijave protiv bivšeg predsednika ili nekog drugog.

Tim koga vodi specijalni tužilac Džek Smit sproveo je široku istragu sa svedocima, među kojima su nekadašnji i sadašnji saradnici Trampa. Istraga se ne fokusira samo na to da li je Tramp neovlašćeno držao oko 300 dokumenata sa oznakom "poverljivo", nego i da li je opstruirao vladine napore da ih bezbedno preuzmu.

Tramp je nekoliko meseci odbijao zahteve da vrati dokumenta koje je na kraju mandata odneo iz Bele kuće u svoj dom na Floridi. Nakon sumnje da je ostalo još dokumenata u njegovom posedu, uz nalog i posetu istražitelja, FBI je prošlog avgusta preuzeo skoro 100 poverljivih dokumenata, od kojih su neki strogo tajni. Tramp i dalje insistira da nije učinio ništa loše.

XS
SM
MD
LG