Linkovi

Ukrajinski predsednik naložio hitnu istragu pada vojnog aviona


Video greb snimka ukrajinskog Ministarstva za vanredne situacije na kojoj se vidi vojni avion AN-26 u plamenu nakon pada u gradu Čugujev, u blizini Harkova, Ukrajina, 25. septembra 2020.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će uzrok pada vojnog aviona, u kojem je poginulo 26 osoba, biti istražen hitno i nepristrasno.

Avion, koji je prevozio kadete vazduhoplovnih snaga, srušio se i zapalio u petak veče blizu autoputa u severoističnom delu Ukrajine.

Državna služba za vanredne situacije saopštila je da je u avionu bilo 27 osoba - sedam članova posade i 20 studenata. Samo jedan kadet je preživeo.

“Juče, Ukrajina je izgubila 27 sinova u užasnoj tragediji. Insistiram na hitnoj istrazi uzroka pada aviona, koja bi bila objektivna i nezavisna", naveo je Zelenski na svom nalogu na Fejsbuku.

Zelenski je proglasio dan žalosti u subotu.

Avion je pao dok je pokušavao da sleti na aerodrom u Čugujevu, u regionu Harkov, oko 400 kilometara istočno od glavnog grada Kijeva.

Jedan pilot izvestio je o kvaru u jednom od dva motora aviona, rekao je guverner Harkova Oleksej Kučer, dodajući da to ne bi trebalo da je bila kritična situacija za iskusnog pilota.

Avion Antonov An-26 izvodio je trenažnu obuku i veći deo ljudi u avionu bili su kadeti vazdušnih snaga Univerziteta vazdušnih snaga Ministarstva odbrane u Harkovu.

Kabinet ukrajinskog predsednika saopštio je da je formirana državna komisija koja bi utvrdila okolnosti i uzroke incidenta.

XS
SM
MD
LG