Linkovi

Huper: Vučić odlučio da je normalizacija odnosa sa Kosovom najbolji smer za Srbiju


Džejms Huper, bivši visoki zvaničnik Državnog sekretarijata SAD

Dugogodišnji ekspert za Balkan Džejms Huper tvrdi da su i srpska i kosovska strana došli do raskrsnice, odnosno odluke da stave međusobni dugotrajni spor konačno po strani.

Po njemu, predsednik Vučić je doneo stratešku odluku, "koju nisam siguran da mnogi shvataju dovoljno ozbiljno u regionu, da je obnavljanje mirovnog procesa, odnosno dijaloga sa kosovskim predsednikom Tačijem, najbolji pravac za Srbiju".

Naš sagovornik dodaje - u slučaju da nije ovako odlučio:

"Vučić bi se našao u situaciji da traga za potpuno novim strateškim pravcem za Srbiju.To podrazumeva okretanje leđa Zapadu. Ukoliko bi odustao od sporazuma sa Kosovom, koji obuhvata i teritorijalne promene, Vučić ne bi imao drugi izbor nego da se okrene ka Istoku.“

Huper takođe tvrdi da bi takva alternativa zakočila dalji prosperitet Srbije:

„Jedini način za ostvarivanje daljeg napretka zemlje jeste pridruživanje evropskom bloku, što znači sticanje punopravnog statusa u okviru zapadnih, odnosno transatlantskih institucija. Verujem da bi Sjedinjene Države, isto kao Evropska unija, pozdravile bolje i bliže odnose sa Srbijom. Međutim, Evropljani ne znaju tačno kako da se to i ostvari".

Nemačka kancelarka Angela Merkel, svojim protivljenjem dogovoru koji su Vučić i Tači pre više meseci postigli, u stvari je privremeno zamrzla dalje približavanje Evropi, tvrdi Huper.

On ovako objašnjava najnoviju odluku dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Hašim Tačija da postignu sporazum:

„U stvari dalji pregovori između njih dvojice uopšte nisu potrebni. Po mom mišljenju dogovor je već postignut. Možda postoje tačke i zapete koje treba još utanačiti, ali obe strane su vrlo dobro upućene u sastavne delove sporazuma. Čak smatram da ono što je utanačeno predstavlja sofisticiran dogovor, koji označava da Srbija može konačno da ostavi pitanje Kosova iza sebe i krene napred. I jedna i druga strana već se nalaze pred širom budućnošću kao članice evropske zajednice zemalja. Mislim da Vučić tako sagledava situaciju“.

Prema Huperu, pre nego što se odlučio na dogovor sa Prištinom, Vučić je morao da proceni da li je Tači u stanju da kosovsku stranu dovede do sporazuma i pitao se da li su kosovski Albanci spremni da prihvate dogovor sa Beogradom. Prelomni trenutak, smatra Huper, su izbori na Kosovu, koji su pokazali da Ramuš Haradinaj nije previše popularan.

Bivši visoki zvaničnik Stejt departmenta, takođe ističe značaj nedavnih izbora na Kosovu:

„Izborni rezultat predstavlja izvesno odbacivanje bivšeg premijera Ramuša Haradinaja i njegove politike. Verujem da ni Kosovari ne žele konstatnu krizu u odnosima sa Srbijom. Verujem da i oni žele da prevaziđu taj dugotrajni spor“.

Predsednik Vučić je procenio, kaže naš sagovornik, da je došao pravi trenutak za to. On dodaje:

„Ne verujem da će postati najbolji prijatelji u neko dogledno vreme, ali ne moraju ni da ostanu večni neprijatelji“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG