Linkovi

Hamilton: Grenel - dodatni kanal koji zaobilazi Palmera


Profesor na Univerzitetu Džons Hopkins ne veruje u uspeh misije predsednikovog izaslanika, već smatra da će samo “stvoriti konfuziju u pogledu uloge SAD u Evropi”.
Profesor na Univerzitetu Džons Hopkins ne veruje u uspeh misije predsednikovog izaslanika, već smatra da će samo “stvoriti konfuziju u pogledu uloge SAD u Evropi”.

"Postavljanje Ričarda Grenela za predstavnika Bele kuće zaduženog da pospeši dijalog između Srbije I Kosova, odraz je predsednikove politike da traži ljude od ličnog poverenja i iz svog ličnog okruženja", kaže za Glas Amerike Danijel Hamilton, ekspert za Evropu na Univerzitetu Džons Hopkins.

Za razliku od nekih koji smatraju da je dobro da čovek od velikog poverenja predsednika Donalda Trampa bude uključen u rešavanje dugotrajnog i verovatno najosetljivijeg pitanja u regionu, Danijel Hamilton je jedan od onih stručnjaka u Vašingtonu, koji smatraju da je iznenadno imenovanje američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela za predsedničkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine - unelo pometnju u američka diplomatska nastojanja.

„Predsednik Donald Tramp bi voleo da postigne jedan međunarodni sporazum tokom svog mandata. Ideja o postizanju trajnog rešenja između Kosova i Srbije predstavlja jednu takvu mogućnost. Međutim, već je prošlo skoro godinu dana bez većeg uspeha na tom planu”.

Ambasador Grenel je očigledno njegov lični prijatelj i istomišljenik kada je reč o mnogim pitanjiama, kaže Hamilton, ali naglašava da je ranije pomenuta predsednikova tendencija iskomplikovala i misiju specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera.

“Palmer, koji je iskusni diplomata kada se radi o Balkanu, iznad sebe ima i Filipa Rikera, vršioca dužnosti pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove. S obzirom da je Riker nadređen Palmeru, mnoge zemlje iz tog regiona nastoje da uspostave vezu sa njim, pritom zanemarujući Palmera. Zbog toga je bila doneta interna odluka da Palmer dobije titulu specijalnog izaslanika”, kaže Hamilton i dodaje:

“Sad se pojavio i Grenel, dodatni diplomatski kanal, koji zaobilazi Palmera vodeći direktno do Bele kuće. Grenel pritom i dalje obavlja dužnost američkog ambasadora u Nemačkoj, koja vodi glavnu reč u Briselu i takođe se oštro protivi ideji, da Srbija i Kosovo mogu da razmene teritoriju kao jedan od uslova za postizanje trajnog dogovora. Ne verujem da će Grenel pridobiti podršku u tome od Evropske unije u celini”.

Hamilton ne veruje u uspeh Grenelove misije, već smatra da će samo “stvoriti dodatnu konfuziju u pogledu uloge SAD u Evropi”.

XS
SM
MD
LG