Linkovi

Palmer u Prištini: SAD uz Kosovo, ali integracije zavise od pomirenja sa Srbijom


Metju Palmer tokom obraćanja studentima i predstavnicima civilnog sektora u Narodnoj biblioteci u Prištini (Foto: VOA)
Metju Palmer tokom obraćanja studentima i predstavnicima civilnog sektora u Narodnoj biblioteci u Prištini (Foto: VOA)

"Sjedinjene Američke Države stoje uz nezavisnost i suverenitet Kosova, ali napredak Kosova ka međunarodnim integracijama zavisi i od pomirenja sa Srbijom", rekao je specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer u obraćanju studentima i predstavnicima civilnog društva u Narodnoj biblioteci u Prištini​.

Palmer je kazao da je Kosovo na proteklim izborima pokazalo veliku demokratsku stranu i da su se građani odlučili za promene.

On je dodao da su razgovori Kosova i Srbije bili komplikovani, ali da je državnost Kosova neosporna.

„Podrška SAD za suvereno, demokratsko i nezavisno Kosovo je čvrsta kao kamen, to je temelj našeg bilateralnog partnerstva. Ali građani Kosova zaslužuju više nego samo snažno partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama. Vi zaslužujete svet, EU, NATO i UN, zaslužujete punu međunarodnu integraciju i priznanje nezavisnosti Kosova, zaslužujete da stojite, ne iza Sjedinjenih Američkih Država, već rame uz rame pored nas kao partneri”, kazao je Palmer.

Palmer je rekao da će normalizacija odnosa sa Srbijom otvoriti ekonomske mogućnosti za obe strane i naglasio da "status kvo nije dovoljan". On je istakao i da Sjedinjene Američke Države neće nametati rešenje Srbiji i Kosovu.

„Mi ne možemo i nećemo to da radimo. Upamtite, nema konačnog sporazuma sve dok se i Kosovo i Srbija ne usaglase sa tim, a njihovi parlamenti to ratifikuju u skladu sa svojim Ustavom”.

Palmer je istakao da Srbija neće postati deo Evropske unije bez postizanja sporazuma sa Kosovom i da to znaju i u Beogradu.

„Srbija takođe sa svoje strane treba da preusmeri svoje strateške interese. Bila je agresivna u naporima da oduzme legitimitet Kosovu, njena kampanja da podstakne zemlje da povuku priznanje Kosova i da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama mora da prestane. Njeno uznemiravanje kosovskih Srba koji su pripadnici kosovskih institucija mora da prestane. Neprestalna retorika konfrontacije, iskreno, s obe strane, mora da prestane.

Ove mere samo pogoršavaju atmosferu za postizanje kompromisnog sporazuma, koji je Srbiji potreban da bi ostvarila svoj puni potencijal i da otvori sopstvenu evropsku stazu. Predsednik Vučić i većina Srba znaju da Srbija nikad neće pristupiti Evropskoj uniji ako ne reši dugogodišnji spor s Kosovom. I za Kosovo i za Srbiju ovo je prekretnica”, istakao je Palmer.

Govoreći o proteklim parlamentarnim izborima Palmer je ocenio da je Kosovo pokazalo demokratski potencijal.

„Jasno je da je kosovska javnost glasala za promene i izgleda da su birači izabrali stranke koje naglašavaju čvrste principe borbe protiv korupcije i snažnijeg i više fokusiranog privrednog razvoja. Sjedinjene Države takođe prihvataju te ciljeve i mi ohrabrujemo novu Vladu da uvidi prilike za normalizaciju kroz jačanje ovog programa, ne kroz nadmetanje. Oči sveta gledaju šta će da uradi nova vlada, da li može da rešava domaće prioritete koje narod zahteva, dok se bavi međunarodnim izazovima koje Kosovo mora da reši da bi napredovalo".

Prethodno se Palmer sastao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, predstavnicima Demokratskog saveza Kosova, ambasadorom SAD na Kosovu i predstavnicima Srpske liste.

Posle sastanka Palmera i Tačija nije bilo izjava za medije, ali je kabinet predsednika Kosova saopštio da su Tači i Palmer razgovarali su o “poslednjim događajima i potrebi brzog stvaranja institucija Republike Kosovo”.

Tači je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je za Kosovo blagoslov to što ima konstantnu podršku SAD-a.

Metju Palmer i Hašim Tači pre današnjeg razgovora (Foto: VOA)
Metju Palmer i Hašim Tači pre današnjeg razgovora (Foto: VOA)

"Kosovo je konsolidovana demokratija, koja je dokazana na poslednjim izborima. Ima snažne i profesionalne nezavisne institucije, nezavisnu slobodu govora", rekao je Tači.

Palmer se odvojeno sastao i sa ambasadorom SAD na Kosovu Filipom Kosnetom koji je o tom susretu javnost obavestio preko Tvitera.

“Počastvovan sam što u gradu boravi specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer sa kojim sam razgovarao o izgradnji bolje i uspešnije budućnosti Kosova”, napisao je kratko Kosnet.

Palmer je razgovarao i sa predstavnicima Demokratskog saveza Kosova Vjosom Osmani i Isom Mustafom.

„Tokom ovog veoma produktivnog sastanka razgovarano je o pitanjima koja DSK vidi kao prioritet za buduće institucije, a koja se odnose na unutrašnju agendu i spoljnu politiku Republike Kosovo, kao što su vladavina zakona, ekonomski razvoj i dijalog Kosova i Srbije“, navodi se u saopštenju Demokratskog saveza Kosova.

Mustafa je zahvalio Palmeru na vrlo aktivnom angažovanju i podršci Sjedinjenih Država, kao i na njegovom ličnom opredeljenju da podrži Kosovo u svim prioritetima i izazovima koji predstoje.

XS
SM
MD
LG