Linkovi

Palmer: EU napravila istorijsku grešku


Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara Metju Palmer posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (Foto: VOA)
Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara Metju Palmer posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (Foto: VOA)

Evropska unija je doživela neuspeh u pokušaju da nađe kompromis o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom o članstvu EU - izjavio je specijalni izaslanik američkog državnog sekretara Metju Palmer posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Obraćajući se medijima na prilično dobrom srpskom jeziku, Palmer je rekao da su on i Vučić razgovarali otvoreno, ne samo o situaciji u Srbiji, već i u celom regionu:

"To je, prema našem mišljenju, bila istorijska greška. I to je loša poruka čitavom regionu. Amerika želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, i mi ćemo uraditi sve što možemo da ubedimo Evropsku uniju da promeni taj stav pre sastanka lidera u Zagrebu u maju", izjavio je Palmer.

Iako nije mnogo otkrivao o sadržini razgovora sa američkim zvaničnikom, Vučić je posle sastanka rekao da je susret sa Palmerom je bio izuzetno otvoren, da se razgovaralo i o odnosima dve zemlje, i o ekonomiji, ali i o Kosovu.

Vučić je izjavio da je, uprkos različitim gledištima Srbije i Amerike o Kosovu, Palmer bio spreman da čuje i srpske argumente i da razgovara o svim spornim pitanjima.

Razgovor američke delegacije sa predsednikom Vučićem i njegovim saradnicima (Foto: VOA)
Razgovor američke delegacije sa predsednikom Vučićem i njegovim saradnicima (Foto: VOA)

"On je meni odgovorio, ja sam njemu odgovorio, mislim da smo mnoge stvari razjasnili. I verujem da ćemo po pitanju Kosova i Metohije uskoro imati stvorene uslove, kada kažem uskoro - mislim za dva ili tri meseca, za nastavak dijaloga. Za taj dijalog želim da bude ozbiljan, da bude odgovoran, da vodi kompromisnom rešenju. I ono što sam ne jednom rekao gospodinu Palmeru, ali i svim drugim predstavnicima međunarodne zajednice - Srbija je spremna za kompromis, ali Srbija nije, i nikada neće biti spremna sopstveno unižavanje".

Poštovati rezultate izbora

Odgovarajući na po jedno postavljeno pitanje, Metju Palmer je istakao je da je liderima na Kosovu, pa i Aljbinu Kurtiju rekao da je Srpska lista dobila podršku većine kosovskih Srba, da je time izborila pravo da predstavlja građane u vladi Kosova, kao i da smatra da na Kosovu postoji prostor da se čuje mnogo različitih glasova.

"Važno je da kosovski Srbi imaju priliku da se izraze ne samo u javnosti, već i kroz politički proces", naglasio je Palmer.

Predsednik Srbije, citirajući Ustav Kosova, rekao je da svako ko bude bio izabran u Vladu Kosova mora da dobije podršku većine, koja predstavlja Srbe u parlamentu Kosova.

"Mi pozdravljamo ovo što je rekao Palmer, za nas je to važno, da Albanci razumeju ko je zaista dobio srpsku podršku i da se ne ponašaju glupo kao mi osamdesetih i devedesetih godina, kada smo tražili lojalne Albance, a nismo razumeli šta želi većina Albanaca", istakao je Vučić.

Takođe, Vučić je na konferenciji za medije sa Palmerom još jednom pozvao predsednika SAD Donalda Trampa da poseti Srbiju, a govoreći o odnosima sa Amerikom, on je istakao da ne želi sukob sa najvećom silom sveta.

"Zadovoljan sam razgovorom s Palmerom, jer smo razmotrili sva sporna pitanja, odlučni da pronalazimo rešenja koja bi omogućila bolje bilateralne odnose Srbije i SAD i konstruktivan pristup i pokušaj u odnosima sa Prištinom da se vratimo dijalogu", rekao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić i Metju Palmer prvo su se sastali nasamo, a kasnije su se sastanku pridružili ambasador u Srbiji Entoni Godfri i Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo.

XS
SM
MD
LG