Linkovi

EU poziva Prištinu da preispita odluku, srpski kamioni ne mogu na Kosovo


Arhiva, ilustracija - Zastave Evropske unije i Kosova.

Evropska unija očekuje da se Kosovo i Srbija ponašaju "u skladu sa ranijim sporazumima, sklopljenim u okviru dijaloga", izjavio je Peter Stano, portparol evropskog šefa diplomatije Đosepa Borelja, upitan da prokomentariše mere reciprociteta koje je Kosovo uvelo prema Srbiji tokom vikenda.

"To je osnovni princip bilo kojeg sporazuma u međunarodnim odnosima i on je izveden iz činjenice da Beograd i Priština sede za pregovaračkim stolom kao ravnopravni partneri - ono što su usaglasili treba da se poštuje. Stoga, to sa reciprocitetom nema nikakve veze", rekao je Stano Radiju Slobodna Evropa.

Stano smatra da se tu radi o jednostavnom poštovanju uslova ranijih sporazuma koje je zaključila Vlada Kosova.

"Kada jedna strana ne ispuni svoje obaveze naša je odgovornost, kao pokretača i garanta ranijih sporazuma, da na to ukažemo, što smo radili u prošlosti, a radićemo i ubuduće. I zato pozivamo kosovske vlasti da preispitaju odluku od prošle subote", naglasio je Stano.

Međutim, kako ističe, odgovornost je i Beograda i Prištine za stvaranje pravih uslova za nastavak dijaloga.

"Dijalog treba da ide napred, jer je status kvo neodrživ, ali ponovno pokretanje razgovora je njihova odgovornost. Međutim, ako će jedna ili druga strana preduzimati jednostrane akcije, koje ne uvažavaju slovo ranijih sporazuma, to potkopava mogućnost ponovnog dijaloga", ističe Stano.

Dijalog između Kosova i Srbije, kako je rekao, neće biti moguće početi ako obe strane ne budu spremne za njega.

"Obe strane treba da stvore prave uslove za obnovu dijaloga, jer na kraju one treba da kažu da su spremne da sednu za sto i da nastave razgovore za dobrobit svojih građana, za dobrobit regiona i za konačno postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa - jer od toga zavisi njihova evropska budućnost", zaključio je Stano.

Kamioni sa srpskim talibcama ne dozvoljava se ulazak na Kosovo

Teretni saobraćaj za vozila sa srpskim tablicama na graničnom prelazu Jarinje, između Srbije i Kosova, od nedelje je potpuno obustavljen, kao rezultat odluke Vlade Kosova da zabrani sve proizvode i robu iz Srbije na čijim propratnim papirima i deklaracijama nema natpisa "Republika Kosovo".

Kako prenosi N1, kolona kamiona na granici duga je nekoliko kilometara, blokirani su i vozači koji prevoze stranu robu, ali na vozilima imaju srpske tablice, a probleme imaju i oni sa tablicama trećih zemalja.

Odlazeća kosovska vlada uvela je u subotu kasno uveče novi set mera u sklopu uvođenja reciprociteta kojim su od aprila zamenjene takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

N1 sa lica mesta prenosi izjave vozača da su se mejlovima obraćali kosovskoj vladi, ali da odgovora nije bilo.

"Nekako se stiče utisak da ni kosovski carinici ne znaju šta treba da rade", prenosi ta televizija.

Skupština Kosova bi već u sredu trebalo da glasa o novoj Vladi, koja bi mogla da poništi ili preinači spornu odluku.

Putnička vozila bez problema prelaze granicu, ali osobe koje prelaze na teritoriju Kosova moraju da imaju negativan test na koronavirus, koji nije stariji od četiri dana.

U suprotnom, moraju da provedu 14 dana u samoizolaciji. Ta mera važiće do 20. juna, kada će se situacija ponovo razmatrati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG