Linkovi

Avdulah Hoti zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova


Novi premijer Kosova Avdulah Hoti obraća se novinarima u Prištini, Kosovo, 3. juna 2020. (Foto: AP/Visar Kryeziu)

Avdulah Hoti zvanično je preuzeo dužnost premijera Kosova, od sekretara Vlade, jer se bivši premijer Aljbin Kurti nije pojavio na ceremoniji primopredaje. Analitičar Fatmir Šeholi smatra da je Kosovo izborom nove vlade izašlo iz političke krize, a Momčilo Trajković je mišljenja da predstoji još žešća kriza.

Iako je prema protokolu predviđeno da dužnost novom premijeru preda dosadašnji predsednik Vlade, to se u Prištini nije dogodilo, jer se Aljbin Kurti nije pojavio.

Hoti je sam odslušao intoniranje himne, prošao pored počasne garde i ušao u zgradu Vlade.

Odmah zatim održana je prva, kako je navedeno - svečana sednica Vlade Kosova, kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti. Prevod na srpski jezik za novinare nije bio obezbeđen.

U obraćanju članovima vlade, Hoti je govorio o prioritetitima koji se odnose na borbu protiv pandemije koronavirusa i ekonomski oporavak Kosova.

Hoti zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Analitičar Fatmir Šeholi smatra da je izborom nove Vlade, Kosovo izašlo iz skoro tomesečne političke krize.

“Kosovo je dobilo demokratsku vladu i u svemu ovome pobedila je demokratija. U tom smislu ja verujem da ova vlada, s obzirom da dolazi uz veliku podršku SAD i nekoliko zemalja Evropske unije, da će ona sigurno da traje pun mandat i da ćemo imati jednu stabilnu vladu koja će u svom mandatu okončati dijalog sa Srbijom”, rekao je Šeholi za Glas Amerike.

S druge strane Momčilo Trajković iz Srpskog nacionalnog foruma smatra da je nova vlada u funkciji jačanja Hašima Tačija i njegove politike, koja je - kako je kazao - partner politici Aleksandra Vučića. On smatra da politička kriza na Kosovu izborom nove vlade nije završena, već da će biti, kako kaže, još žešća, i da “zato nova vlada sada mora da izvrši ono što je obećala”.

“Pre svega Beograd i Priština moraju da ubrzaju razgovore koji će ići u pravcu izvršavanja onih zadataka koji su postavili međunarodni centri moći. To nije baš popularno, ni za jednu, ni za drugu stranu i biće interesantno videti kako će se oni odnositi i eventualno odložiti dogovore koje od njih zahteva Amerika. To će otvoriti krizu ili će sama (kosovska) vlada, a i vlada u Beogradu biti u krizi, ako ne ispoštuju one dogovore i izvrše zadatke koje su dobili od strane mentora iz međunarodne zajednice”, rekao je Trajković za Glas Amerike.

Srpska lista saopštila je da je predsednik ove partije Goran Rakić danas preuzeo dužnost ministra administracije lokalne samouprave.

“Bez obzira na radno mesto ili poziciju na kojoj se nalazi svaki član Srpske liste, pa i ja kao njen predsednik, imamo obavezu da se borimo za interese Srba i poštovanje prava koja nam pripadaju na ovim prostorima, ali i za sve građane kako bi obezbedili mir i sigurnost”, naveo je Rakić

U novoj Vladi Rakić će ujedno obavljati funkciju i zamenika premijera Kosova.

Nova Vlada Kosova izabrana je u sredu sa 61 glasom, tačno onoliko koliko je bilo neophodno za izbor vlade.

Protiv su glasala 24 poslanika, a jedan je bio uzdržan.

Poslanici Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija nisu prisustvovali sednici.

Hoti je kazao da će nova vlada imati dva glavna prioriteta - borba protiv pandemije koronavirusa i ekonomski oporavak.

Lajčakova čestitka

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog izmedju Beograda i Prištine Miroslav Lajčak čestitao je novom premijeru na izboru uz očekivanje saradnje na dijalogu.

"Čestitao sam Avdulahu Hotiju na izboru za premijera Kosova u telefonskom razgovoru. Radujem se bliskoj saradnji sa njim na dijalogu pod okriljem EU kao i evropskoj perspektivi za narod Kosova", napisao je Lajčak na Tviteru.

Lajčak je pre samog izbora vlade najavio da će stupiti u kontakt sa novom kosovskom vladom "istog dana" kad se formira, kako bi se obavile poslednje pripreme za održavanje nove runde dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG