Linkovi

Požari i visoke temperature u Evropi: "Klimatske promene utiču na sve"


Požari širom južne Evrope, kritično u Španiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Požari širom južne Evrope, kritično u Španiji

ŠPANIJA - Vlasti širom južne Evrope bore se da uspostave kontrolu nad šumskim požarima koji su zahvatili Španiju, Grčku i Francusku, u kojima je stradalo više od stotinu ljudi. Naučnici za ovakve vremenske katastrofe krive globalno zagrevanje, a španski premijer Pedro Sančez upozorio je da "klimatske promene ubijaju".

Vreli talas koji je zahvatio Evropu u ponedeljak se proširio i na Britaniju, gde se prognoziraju visoke temperature, veće od rekordnih 37,8 stepeni iz 2019. Britanska nacionalna meteorološka prognoza izdala je svoje prvo crveno upozorenje na "ekstremne vrućine" za delove Engleske. Očekuje se da će vrućine biti tako jake da železnički operateri upozoravaju da bi moglo da dođe do krivljenja šina, a neke škole su instalirale plastične bazene da bi pomogle deci da se rashlade.

U Španiji su požari gašeni iz helikoptera, a temperatura je bila iznad 40 stepeni Celzijusa. Dve osobe su poginule u požarima.

Stanovnici doline Jerte, u centralnom delu zemlje, šokirani su što njihov inače hladan kraj liči na polusušni jug Španije.

„Klimatske promene utiču na sve“, rekao je stanovnik Migel Anhel Tamajo.

Studija objavljena u časopisu Environmental Research: Climate zaključila je da je velika verovatnoća da klimatske promene pogoršavaju toplotne talase.

Više od 1.000 smrtnih slučajeva do sada je registrovano u toplotnom talasu koji je trajao skoro nedelju dana u Portugalu i Španiji. Temperature u Španiji dostigle su čak 45,7 stepeni Celzijusa.

Meteorološka služba te zemlje je saopštila da se očekuje da toplotni talas prestane u ponedeljak, ali da će temperature i dalje ostati "nenormalno visoke".

Stanovnici Leirie u Portugalu napuštaju svoje domove zbog šumskih požara
Stanovnici Leirie u Portugalu napuštaju svoje domove zbog šumskih požara

U Francuskoj su se šumski požari sada proširili na 11.000 hektara u jugozapadnom regionu Žironde, a više od 14.000 ljudi je evakuisano, saopštile su regionalne vlasti.

Francuska je izdala crvena upozorenja za nekoliko regiona, a stanovnici su pozvani „da budu izuzetno oprezni“.

U Italiji, gde su proteklih dana buknuli manji požari, prognostičari očekuju da će narednih dana temperature biti iznad 40 stepeni.

Slične temperature zabeležene su u Portugalu, gde je od toplotnog talasa umrlo 659 ljudi. U toj zemlji je već vladala ekstremna suša.

XS
SM
MD
LG