Linkovi

Šta Amerika nudi u borbi protiv klimatskih promena?


Bajden u Glazgovu
Bajden u Glazgovu

Predsednik SAD Džo Bajden je na samitu UN o klimi u Glazgovu objavio šta će sve Amerika raditi u cilju da ograniči globaono zagrevanje.

"SAD će ispuniti ambiciozni cilj da do 2030. za najviše 52 odsto smanje emisiju štetnih gasova, u odnosu na 2005. godinu. Pokazaćemo svetu da se Amerika nije samo vratila, već da postaje primer koji će drugi slediti. Znam da nije bilo tako, ali moja administracija radi prekovremeno kako bi ispunila obećanja koja smo dali u vezi sa klimom, da ne ostanu samo na rečima", kazao je Bajden na samitu COP26.

A ti novi ciljevi proizilaze iz ranijih dogovora: plana za adaptaciju i pozidanje svesti o klimatskim promenama u koji je planirano da se uloži 3 milijarde dolara, najavljenih izmena zakona koje bi trebalo da podrže američku infrastrukturu i istovremeno smanje emisiju štetnih gasova do 2030.

Predlozi zakona su u već mesecima u Kongresu i čekaju na usvajanje, jer demokrate ne mogu međusobno da se dogovore.

SAD pod vođstvom bivšeg predsednika Donalda Trampa nisu ispunile obećanja u domenu borbe protiv klimatskih promena jer je Tramp povukao SAD iz Pariskog sporazuma. Bajden se pridružio sporazumu prvog dana na dužnosti.

Ipak, Bajdenovi kritičari primećuju da su se SAD manje od drugih razvijenih zemalja obavezale na borbu protiv klimatskih promena.

Predsednik SAD je rekao da je razočaran time što Kina i Rusija tek treba da izađu sa svojim planovima smanjenja emisije štetnih gasova.

Ruski predsednik Vladimir Putin ne prisustvuje samitu COP26 u Glazgovu. Njegova vlada je u ponedeljak usvojila strategiju borbe protiv klimatskih promena kojom se predviđa da se do 2060. prestane sa upotrebom uglja.

Kina, najveći svetski emiter ugljen dioksida, objavila je ranije da nema nove ciljeve u smanjenju emisije štetnih gasova. Vrhunac emisije ugljen dioksida je planiran oko 2030, a potom da se potpuno ukine do 2060.

Kineski predsednik Ši Đinping, čija je pisana izjava pročitana na samitu COP26, pozvao je razvijene zemlje da i same urade više i podrže zemlje u razvoju u borbi protiv klimatskih promena.

Ovogodišnji samit UN o klimatskim promenama naslanja se na samit u Parizu na kojem se 196 zemalja obavezalo da će raditi na ograničavanju zagrevanja planeta za maksimalnih 1,5 stepeni Celzijusa.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da svet ne može da čeka.

"Šest godina od Pariskog sporazuma su bile najtoplije ikada. Naša zavisnost od fosilnih goriva dovodi nas do ivice. Imamo težak izbor: Ili ćemo to zaustaviti, ili će to zaustaviti nas".

Ipak, tenzije SAD i Kine mogu da dovedu do usporavanja u realizaciji ciljeva.

To negira Bajdenov savetnih za naciolnalnuj bezbednost, Džejk Saliven.

"Na svakoj strani je da ispuni svoja obećanja. I ništa u odnosima SAD i Kine ne sprečava Peking da uradi ono što je obećao".

Ali, direktor Kvinsi instituta u Vašingtonu, Sarang Šidor, kaže da su očekivanja od samita COP26 niska iz dva razloga.

"Jedan su tenzije SAD i Kine koje su pooštrene tokom Bajdenovog mandata, a to odvlači pažnju od saradnje u borbi protiv klimatskih promena. Takođe, bogate zemlje koje obećavaju mnogo, ne mogu obećanja da ispune same".

XS
SM
MD
LG