Linkovi

Vučić u Glazgovu: Mnogo otvorenih pitanja u borbi protiv klimatskih promena


Predsednik Srbije na samitu COP26 u Škotskoj
Predsednik Srbije na samitu COP26 u Škotskoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na samitu UN o klimatskim promenama u Glazgovu i poručio da je važno ulagati u borbu protiv klimatskih promena, ali da ima i mnogo otvorenih pitanja na koja tek treba odgovoriti.

"Svi se slažemo da treba da investiramo u borbu protiv klimatskih promena i obrazujemo buduće generacije da ne prave istu grešku i naštete planeti kao što smo mi radili", rekao je predsednik Srbije koji se obratio drugog dana samita u Glazgovu.

Vučić je rekao da veruje da je učešće na samitu prilika za Srbiju da doprinese konačnom dogovoru koji će se naslanjati na Pariski sporazum iz 2016. i ponovio da je cilj da se do 2050. smanji emitovanje ugljen dioksida kroz nove industrije.

Predsednik Srbije je napomenuo da postoji mnogo otvorenih pitanja u borbi protiv klimatskih promena na koja niko nije odgovorio.

"Prvo, kako ćemo finansirati ove aktivnosti? Čuli smo da je hiljadu milijardi dolara na stolu. Moje pitanje je pod kojim uslovima i sa kojim kamatama će taj novac moći da se pozajmljuje?"

Vučić je rekao da ostaje pitanje kako će se tretirati nuklearne elektrane, da li će se zatvarati ili graditi nove i kako će se rešavati pitanje iskopavanja ruda.

"Kako ćemo graditi obnovljive izvore energije ako jačaju populistički pokreti protiv vetroparkova? Kako ćemo tretirati cene prirodnog gasa, koji je u rukama velikih sila".

Vučić je zaključio da se znaju ciljevi, ali da je za neke to "bajka".

"Moramo biti iskreni jedni prema drugima", zaključio je predsednik Srbije.

On nije detaljnije govorio o tome na koji način će Srbija smanjiti zagađenje i emisiju štetnih gasova.

U Glazgovu se održava Konferencija UN o klimatskim promenama na kojoj učestvuju desetine svetskih lidera. Samit traje do 12. novembra, a do sada je postignut dogovor da se do 2030. prestane sa sečom šuma.

Svetski lideri raspravljaju o tome kako da se ograniči zagrevanje planete za više od 1,5 stepeni Celzijusa i kako da se smanji emisija štetnih gasova.

XS
SM
MD
LG