Linkovi

Rekordan broj zemalja potpisao Pariski sporazum


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun otvorio je ceremoniju potpisivanja Pariskog sporazuma o usporavanju klimatskih promena u sedištu svetske organizacije u Njujorklu, 22. aprila 2016.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun otvorio je ceremoniju potpisivanja Pariskog sporazuma o usporavanju klimatskih promena u sedištu svetske organizacije u Njujorklu, 22. aprila 2016.

U sedištu UN u Njujorku lideri i predstavnici više od 170 zemalja potpisali su Pariski sporazum o ograničavanju rasta globalne temperature i usporavanju klimatskih promena.

Svetski lideri su time dali i svoj doprinos obeležavanju Dana planete Zemlje, 22. aprila. Pariski sporazum zaključen je u decembru 2015. godine u cilju ograničavanja rasta globalne temperature na manje od 2 stepena Celzijusa.

Otvarajući ceremoniju potpisivanja sporazuma generalni sekretar UN Ban Ki Mun je rekao da "smo u trci sa vremenom" i da je "era potrošnje bez posledica, završena". On je pozvao članice svetske organizacije da smanje zavisnost svojih ekonomija od ugljenika i da pruže pomoć zemljama u razvoju u toj tranziciji.

Zemlje koje su potpisale pariski sporazum doprinose više od 93 odsto svetske emisije gasova staklene bašte. Sjedinjene Države i KIna, koje zajedničćki doprinose oko 40 emisije štetnih gasova, pozvale su na brzu ratifikaciju i primenu sporazuma.

Državni sekretar Džon Keri, koji je potpisao sporazum u ime Sjedinjenih Država, rekao je da će se Vašington formalno pridružiti sporazumu kasnije ove godine.

Zamenik kineskog premijerta Žang Gaoli rekao je da njegova zemlja planira da potpiše sporazum pre samita Grupe 20, koji se održava u septembru u Hangžou u Kini.

Danas je 15, većinom malih ostrvskih država, podnelo svoja ratifikaciona dokumenta za Pariski sporazum generalnom sekretaru UN.


XS
SM
MD
LG