Linkovi

Predsednik Vrhovnog suda brani pravosuđe od Trampa, predsednik uzvraća


Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Vrhovnog suda SAD Džon Roberts
Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Vrhovnog suda SAD Džon Roberts

Predsednik američkog Vrhovnog suda Džon Roberts branio je u sredu federalno pravosuđe, dan pošto je predsednik Donald Tramp nazvao sudiju koji je doneo presudu protiv njegove politike za azil "Obaminim sudijom".

"Nemamo Obamine ili Trampove, Bušove ili Klintonove sudije. Imamo izuzetnu grupu posvećenih sudija koji rade sve što mogu da budu pravični prema svima. Svi bi trebalo da budemo zahvalni na nezavisnom sudstvu", naveo je Roberts u saopštenju.

To je prvi put da Roberts, koji predsedava devetočlanim Vrhovnim sudom, i koga je nominovao republikanski predsednik Džordž Buš mlađi, javno odgovori na Trampove česte kritike federalnih sudija.

Trampovi protivnici ocenjuju da predsednikove kritike na račun pravosuđa predstavljaju napad na vladavinu prava u Sjedinjenim Državama.

Tramp je vrlo brzo odgovorio Robertsu iz svog odmarališta na Floridi, otvoreno dovodeći u pitanje nezavisnost federalnih sudija koje je nominovao njegov prethodnik, a koje je potvrdio američki Senat. Posebno je kritikovao one u kalifornijskom Apelacionom sudu 9. okruga.

"Žao mi je sudija Roberts, ali mi zaista imamo 'Obamine sudije', i one imaju mnogo drugačije stavove od ljudi koji su zaduženi za bezbednost naše zemlje", poručio je Tramp na svom Tviter nalogu.

"Ukoliko su sudije u 9. okrugu nezavisne", dodao je, "zbog čega je toliko slučajeva sa različitim stavovima o granicama i bezbednosti podneto baš tamo, i zbog čega je ogroman broj tih slučajeva preokrenut. ... ove presude čine našu zemlju manje bezbednom! Veoma opasno i nerazborito!"

Tramp je u utorak kritikovao okružnog sudiju Džona Tajgera iz San Franciska, koji je dan ranije privremeno blokirao sporovođenje uredbe predsednika kojom se zabranjuje migrantima koji nelegalno ulaze u SAD iz Meksika da podnesu zahtev za azil.

Tramp je kritikovao i celi federalni Apelacioni sud iz San Franciska, pred kojim se podnose žalbe iz federalnih sudova iz devet saveznih država na zapadu SAD, uključujući i Kaliforniju.

Sud, koji je Tramp nazvao nepoštenim i sramnim, doneo je više presuda protiv Trampove administracije, uključujući u slučajevima zabrane putovanja i izgradnje naftovoda Kistoun.

XS
SM
MD
LG