Linkovi

Bivši saradnik Trampove kampanje osuđen na 14 dana zatvora


Bivši saradnik kampanje Donalda Trampa, savetnik Džordž Papadopulos, u centru.
Bivši saradnik kampanje Donalda Trampa, savetnik Džordž Papadopulos, u centru.

Džordž Papadopulost, bivši saradnik tadašnjeg republikanskog kandidata za predsednika Donalda Trampa u kampanji 2016. godine, osuđen je u petak na 14 dana zatvora nakon što se prošle odine izjasnio kao kriv zbog laganja federalnih agenata koji su istraživali da li su članovi kampanje koordinirali svoj rad sa Rusijom pre izbora.

Tužioci, saradnici specijalnog tužioca Roberta Mulera, rekli su da je Papadopulos lagao njihovim agentima o svojim kontaktima sa Rusima tokom kampanje, kako bi "minimalizovao i svoju ulogu kao svedoka, i o obimu onoga što se u kampanji znalo o njegovim kontaktima", kaže se u memorandumu o presudi.

Među tim kontaktima bio je profesor iz Londona, Džozef Mifsud, koji mu je rekao da Rusi imaju "prljavštine" o Trampovoj demokratskoj rivalki, Hilari Klinton, u formi "hiljada i-mejl poruka". Rusija je odbacila navode SAD da se mešala u kampanju, a Tramp negira da je njegova kampanja bila u dosluhu.

Tužioci su tražili od sudije Rendolfa Mosa u američkom oblasnom sudu za Distrikt Kolumbija da donese zatvorsku kaznu u trajanju od šest meseci, rekavši da su Papadopulosuve laži otežale njihovu istragu i da nije želeo da sarađuje.

Kao dodatak na vreme koje će provesti u zatvoru, Papadopulost je osuđen na jednu godinu nadzora i 200 sati društveno-korisnog rata. Takođe mu je naloženo da plati 9.500 dolara kaznu.

Njegovo javno pojavljivanje u sudu u petak bilo je prvo otkako je proglašen krivim u okotobru 2017. zbog laganja FBI-a, kada je slučaj još uvek bio zatvoren.

"Nadam se da ću imati drugu šansu da se iskupim", rekao je Papadopulost sudiji tokom saslušanja pre presude. "Napravio sam užasnu grešku, ali sam dobar čovek".

Takođe u sudu, njegov advokat, Tomas Brin, kritikovao je Trampa zbog nazivanja istrage o Rusiji lažnom vešću i lovom na veštice.

"Predsednik Sjedinjenih Država ometao je ovu istragu više nego što bi Džordž Papadopulos ikad mogao", rekao je Brin sudiji.

Laž koju je Papadopulos izrekao tokom svog dobrovoljnog intervjua sa FBI-om 27. januara 2017, kažu tužioci "podrilo je mogućnost istražitelja da izazovu ili eventualno pritvore ili uhapse profesora (Mifsuda) dok je još bio u SAD".

XS
SM
MD
LG