Linkovi

Buran početak pretresa o nominaciji za sudiju Vrhovnog suda


Kandidat za Vrhovni sud Bret Kavano (desno) sa predsedavajućim senatskog Odbora za pravosuđe Čakom Graslijem, republikancem iz Ajovedanas na Kalitol hilu (Foto: AP/Andrew Harnik)
Kandidat za Vrhovni sud Bret Kavano (desno) sa predsedavajućim senatskog Odbora za pravosuđe Čakom Graslijem, republikancem iz Ajovedanas na Kalitol hilu (Foto: AP/Andrew Harnik)

Pretres za potvrdu nominacije Breta Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda SAD imao je buran početak, s obzirom da je nekoliko demonstranata glasno protestovalo zbog njegeove nominacije, dok su manjinske demokrate neuspešno pokušale da odlože proceduru, dok se dokumentacija na više hiljada strana o Kavanoovom radu u Beloj kući u prošlosti ne objavi.

Demokratski zakonodavci žalili su se da zvaničnici Bele kuće pod rukovodsvom predsednika Donalda Trampa ne omogućavaju pristup dokumentaciji s početka 2000-ih, kada je Kavano služio kao administrativni sekretar u administraciji republikanskog predsednika Džordža Buša mlađeg. Senatori Demokratske strane kažu da žele da iskoriste taj materijal da bi se informisali pore nego što budu ispitivali 53-godišnjeg sudiju apelacionog suda.

"Apelujem na vaš osećaj pristojnosti i poštenja", rekao je demokratski senator iz Nju Džersija Kori Buker predsedavajućem Odbora Čarlsu Grasliju, tražeći da se glasa o odlaganju pretresa. Međutim, republikanac iz Ajove odbacio je Bukerov i zahteve ostalih demokrata u Odboru, o tom da li bi trebalo odložiti pretres dok se više dokumenata ne obelodani.

Grasli je rekao da je već dostupno više dokumenata o karijeri Breta Kavanoa u Vašingtonu, nego što je to bio slučaj sa drugim kandidatima za Vrhovni sud, uključujući i 300 njegovih odluka kao sudija Apelacionog suda u Vašingtonu. Pošto je odbacio mogućnost odlaganja pretresa, Grasli je održao svoju uvodnu reč, dok je obezbeđenje nastavilo da izbacuje demonstrante koji su ga uzvicima ometali.

Jedna od demonstranata na današnjem pretresu o nominaciji sudije Kavanoa za Vrhovni sud
Jedna od demonstranata na današnjem pretresu o nominaciji sudije Kavanoa za Vrhovni sud

Odbor za pravosuđe primio je 415 hiljada stranica dokumentacije o vremenu koje je kandidat za Vrhovni sud proveo u Beloj kući za veme predsednika Buša, ali 147 hiljada tih stranica su i dalje zapečaćene za javnost. Zvaničnici Trampove administracije rekli su da Odboru neće omogućiti pristup skoro 102 hiljade stranica zbog osetljivosti sadržaja, a u ponedeljak uveče predali su 42 hiljade stranica.

Kavano: Ja sam na strani zakona

Kavano je predstavio svoju porodicu u prepunoj prostoriji, ali je uglavnom ćutao dok su demokrate neuspešno pokušavale da izdejstvuju odlaganje pretresa.

Pred današnji pretres, Bela kuća je objavila neke delove Kavanoove planirane uvodne reči, u kojoj tvrdi da će biti objektivni arbitar prilikom donošenja odluka o slučajevima pred najvišim sudom u SAD.

"Dobar sudija mora da bude neutralni i neopredeljeni arbitar, koji ne favorizuje jednu ili drugu stranu ili politiku", navodi se u izvodima iz uvodne reči, u kojima Kavano proglašava da "slučajeve neće procenjivati prema ličnim ili političkim preferencama".

"Ja nisam sudija koji je na strani tužioca ili okrivljenog. Nisam za odbranu ili tužilaštvo. Ja sam sudija koji je na strani zakona".

Ukoliko bude potvrđen, Kavano će zameniti sudiju Entonija Kenedija, umerenog konzervativca, koji je u nekim važim slučajevima, glasao zajedno sa liberalnim sudijama i doprineo očuvanju prava na abortus, gej prava i takozvane afirmativne akcije, kako bi se povećao broj pripadnika manjinskih zajednica na univerzitetima.

Međutim, nezavisni analitičari suda veruju da Kavanoove odluke na položaju sudije federalnog apelacionog suda u Vašingtonu, predstavljaju nagoveđštaj da bi on potpuno mogao da promeni ideološku ravnotežu i najviši pravosudni organ u SAD preusmeri u konzervativno telo u narednih nekoliko decenija.

Bela kuća se nada da će Senat u punom sastavu potvrditi 53-godišnjeg Kavanoa za devetog člana najvišeg američkog suda tokom ovog meseca, na vreme da bi popunio prazninu ostalu posle penzionisanja sudije Kenedija, kada sud započne novi mandat 1. oktobra.

Međutim, demokrate su od početka obećale da će se boriti protiv Kavanoove nominacije, strahujući da bi njegovo doživotno postavljenje moglo da osigura da Vrhovni sud decenijama bude snažno konzervativan.

Demokrate će verovatno pokušati da predstave Kavanoa kao nekog ko je previše povezan sa Trampom i ko će se truditi da vodi konzervativnu agendu u visokom sudu. Od republikanaca se očekuje da će pokušati da oslikaju kandidata kao nezavisnog mislioca i principijelnog pravnika.

Arhia - Kandidat za sudiju Vrhovnog suda, Bret Kavano, stiže na Kapitol hil u Vašintgonu, 10. jula 2018, dok se zgrada Vrhovnog suda vidi u pozadini.
Arhia - Kandidat za sudiju Vrhovnog suda, Bret Kavano, stiže na Kapitol hil u Vašintgonu, 10. jula 2018, dok se zgrada Vrhovnog suda vidi u pozadini.

Jedna od glavnih tema o kojoj će Kavano biti temeljno ispitan biće odluka Vrhovnog suda iz 1973. u slučaju Ro protiv Vejda, u kome je ženama dato pravo na abortus.

Kavano, koji se borio za zaštitu prava na život, nije rekao da li veruje da je taj slučaj zaključen ispravno i nije verovatno da će to uraditi tokom pretresa.

Druga ključna tema biće Kavanoovi pogledi na izvršnu vlast. Kavano je zagovarao da predsednik treba da bude oslobođen građanskih parnica, krivičnog gonjenja i istraga dok je na dužnosti. Taj stav oblikovan je njegovom ličnom umešanošću u istragu kada je radio za nezavisnog istražitelja Kena Stara, tokom istrage predsednika Bila Klintona, kasnih 1990-ih godina.

To pitanje bi moglo da bude značajno za Trampa, ukoliko visoki sud bude pozvan da donosi presudu u vezi sa istragom specijalnog tužioca Roberta Milera o vezama Trampove administracije sa Rusijom, koja je u toku, ali i nekoliko građanskih tužbi protiv Trampa koje su na čekanju.

Kavano će se takođe suočiti sa teškim pitanjima o kontroli čovekove okoline, afirmativne akcije ("pozitivne diskriminacije") i o konfliktu između religijskih verovanja i prava homoseksualaca.

Kavanoov učinak sudskih mišljenja pokazuje da je on konzervativac, koji se protivi abortusu i koji podržava korporacije protiv vladinih regulativa. On je i katolik koga podržavaju evangelističke hrišćanske grupe.

Većina nezavisnih analitičara Vrhovnog suda predviđa, sudeći prema stotinama odluka koje je Kavano napisao na apelacionom nivou sudstva, da će on, ukoliko njegova nominacija bude potvrđena, češće biti na strani konzervativaca, a ne kao sudija Kenedi, koji je povremeno znao da stane na stranu svojih liberalnih kolega u najvišem sudu.

Očekuje se tajno glasanje

Eventualno glasanje punog Senata o Kavanou trebalo bi prema očekivanjima da bude tajno, u situaciji u kojoj republikanci, posle smrti republikanskog senatora Džona Mekejna, imaju tesnu većinu od 50 prema 49. Međutim, guverner Arizone Dag Dusi ima obavezu da prema zakonima države imenuje drugog republikanca kao zamenu Mekejnu. On je rekao da očekuje da će to uraditi narednih dana.

Arhiva - Predsednik Donald Tramp razgovara sa sudijom Bretom Kavanom o njegovoj nominaciji za Vrhovni sud, u priusutvu Kavanove porodice, u Istočnoj sobi Bele kuće, 9. jula 2018.
Arhiva - Predsednik Donald Tramp razgovara sa sudijom Bretom Kavanom o njegovoj nominaciji za Vrhovni sud, u priusutvu Kavanove porodice, u Istočnoj sobi Bele kuće, 9. jula 2018.

Ukoliko svi republikanci, njih 51, budu podržali Kavanoa, on bi mogao da postane 114. sudija Vrhovnog suda. U ovom momentu, ni jedan republikanac nije rekao da će glasati protiv Kavanoove nominacije, dok ni jedan demokrata nije rekao da je će je podržati.

Od demokrata se očekuje da većinom glasaju protiv Kavanoove nominacije, mada trojica demokratskih senatora, koji su glasali za prvu Trampovu nominaciju za sud, za Nila Gorsača, tek treba da se oglase, da li se protive ili podržavaju Kavanoa, posle pretresa o potvrdi imenovanja.

Demokratskim predstavnicima u Senatu Džou Doneliju iz Indijane, Hajdi Hajtkamp iz Severne Dakote i Džou Mančinu iz Zapadne Virdžinije, predstoje teške bitke za ponovni izbor, u novembru, u državama u kojima je Tramp na izborima 2016. lako pobedio. Oni bi mogli da se suoče sa pritiskom glasača da podrže Trapov izbor za sudiju.

XS
SM
MD
LG