Linkovi

Bela kuća kritikuje nove optužbe na račun Kavanoa


Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu, 23. septembra 2018.
Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu, 23. septembra 2018.

Bela kuća je odbacila nove navode o seksualnom zlostavljanju protiv federalnog sudije Breta Kavanoa, koga je predsednik Donald Tramp nominovao za sudiju Vrhovnog suda SAD.

Magazin Njujorker objavio je da dvoje senatora SAD istražuju optužbe žene koja tvrdi da se Kavano skinuo go na žurci u studenskom domu na Jejl univerzitetu, tokom akademske godine 1983-1984.

Debora Ramirez, sada 53-godišnjakinja, opisala je incident u intervjuu i rekla da je Kavano "isturio svoj penis ka njenom licu i izazvao je da ga dotakne bez njene saglasnosti, kada ga je odgurnula".

Predsednik Donald Tramp je ponovo snažno podržao Breta Kavanoa, uprkos novim optužbama za seksualno uznemiravanje.

Tramp je u Njujorku, uoči početka zasedanja Generalne skupštine UN, ocenio da su optužbe protiv Kavanoa "totalno političke".

"Postoji mogućnost da je ovo jedna od najnepoštenijih i najnepravednijih stvari koje su se desile nekom kandidatu, i ja sam uz sudiju Kavanoa", rekao je predsednik i ponovio da je Kavano "izvanredna osoba".

Portparolka Bele kuće Keri Kupec objavila je saopštenje u kome odbacuje izveštaj.

"Ova 35 godina stara nepotrekpljena tvrdnja poslednja je u koordiniranoj prljavoj kampanji demokrata s ciljem da unište dobrog čoveka", rekla je Kupec.

"Tvrdnje su porekli svi koji su rekli da su bili prisutni i u celosti su nesaglasne sa onim što mnoge žene i muškarci koji su znali sudiju Kavanoa u to vreme govore. Bela kuća stoji čvrsto iza sudije Kavanoa".

Kandidat za Vrhovni sud Bret Kavano
Kandidat za Vrhovni sud Bret Kavano

Ramirez je priznala novinarima Njujorkera Ronanu Ferou i Džejn Mejer da je tada pila i da ima rupe u sećanju. Ali nakon što se konsultovala sa svojim advokatom, Ramirez je rekla magazinu da se oseća dovoljno sigurnom u pogledu onoga što se dogodilo.

Kavano je odbacio navode koje je iznela Razmirez u saopštenju izdatom preko Bele kuće, nazivajući ih "prljavim, jednostavnim i prostim".

Njujorker navodi da nije uspelo da nađe svedoke koji bi potkrepili priču Debore Ramirez.

Nekoliko Kavanovih kolega sa Jejla kažu da on nikad ne bi učinio tako nešto. Ali, neki od kolega Ramirezove brane njen integritet i prisećaju se da su viđali Kavanoa često pijanog.

Pomoćnik jednog od senatora koji istražuju priču kaže da "optužbe deluju kredibilne i uzimamo ih vrlo ozbiljno. Ukoliko su osnovane, jasno su diskvalifikujuće".

Nove optužbe izazvale su da ključni senatori pozovu na "momentalno odlaganje" bilo kakvog postupka u Odboru za pravosuđe u Senatu koji treba da potvrdi nominaciju Breta Kavanoa.

Demokratska senatorka Dajen Fajnstajn poslala je u nedelju pismo republikanskom senatoru i predsedavajućem u Odboru Čarlsu Gresliju zahtevajući od njega da se izjasni po pitanju novih optužbi FBI-u, kako bi se obezbedio "fer i nezavisan proces u kojem bi bile prikupljene sve činjenice".

Kristin Blazi Ford koja je optužila Kavanoa za seksualni napad 1982. pristala je da svedoči pred Odborom za pravosuđe u četvrtak ujutro. Detalji pod kojim uslovima će Kristin Blazi Ford izneti svoju priču i dalje se razrađuju. U izveštaju se kaže da su njeni advokati - Debra Kac, Lisa Bekns i Majkl Bromvič - pristali da Fordova ide prva, a da je sledi Kavano.

Troje advokata, iako nezadovolnji, prihvatili odliku Odbora da ne poziva druge svedoke. Među njima je i Kavanov prijatelj, Majk Džadž, za koga Fordova kaže da je bio u sobi kada se dogodio navodni seksualni napad.

"Uprkos pretnjama po svoju bezbednost i život, dr Ford veruje da je važno za senatore da čuju direktno od nje o seksualnom napadu kojem je bila izložena", kažu advokati u izjavi. Naveli su da su drugi svedoci "neophodni za fer saslušanje".

Takođe, treba da se odredi ko će tačno ispitivati Fordovu. U senatskom Odboru postoji 21 član - 11 republikanaca i 10 demokrata.

"Više senatora prezrivo je odbacilo njene (Fordove) naovde i treblao bi da na njihovim ramenima bude odgovornost da je pitaju pitanja", kažu advokati Fordove.

VIDEO: Žena kona optužuje Kavanoa sprema se da svedoči

Kavanaugh Accuser Expected to Testify
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Ali, republikanci ne žele da izgleda kao da maltretiraju ženu koja tvrdi da je žrtva seksualnog napada, samo nekoliko nedelja pre izbora za Kongres, od kojih zavisi ko će kontrolisati Kongres.

U saopštenju Kavano kaže da očekuje "da svedoči u četvrtak zbog istine i odbrane svog dobrog imena - i reputacije karaktera i integriteta koje sam gradio čitav život - protiv tih optužbi u poslednjem trenutku".

Kavano je kandidat predsednika Trampa za popunjavanje prazne stolice u Vrhovnom sudu SAD, nakon penzionisanja sudije Antonija Kenedija.

Njegova potvrda u Senatu koji kontrolišu republikanci delovala je sigurno, dok Fordova nije u intervjuu za Vašington post rekla da je Kavano seksualno nasrnuo na nju na kućnoj žurci, kada su bili srednoškolci.

Prema Fordovoj, pijan 17-godišnjak Kavano prikovao ju je za krevet i pokušao da joj skine odeću. Rekla je da je stavio šaku preko njenih usta kad je pokušala da vrisne. Fordova kaže da se plašila da bi Kavano mogao da je nehotice ubije pre nego što uspe da pobegne.

Kavano je negirao da je seksualno zlostavio bilo koga u bilo koje vreme u svom životu. Brojne žene koje su ga poznavale i radile sa njim kroz njegovu pravnički karijeru kažu da je imao puno poštovanje prema njima.

Tramp je doveo u pitanje tvrdnje Fordove, tvitujući u petak da "ukoliko je napad... bio tako strašan kako ona kaže, trebalo bi da je optužnica momentalno podignuta" u policiji.

Taj tvit je izazvao odgovore u vidu svedočenja žrtava seksualnih napada, pod haštagom #WhyIDidntReport ("zbog čega nisam prijavila") i prekor nekih ključnih republikanaca.

Bela kuća je nazvala karakter Kavanoa i pravničke kvalifikacije neupitnim.

XS
SM
MD
LG