Linkovi

Vrhovni sud potvrdio Trampovu zabranu putovanja


Protesti protiv zabrane putovanja ispred Vrhovnog suda
Protesti protiv zabrane putovanja ispred Vrhovnog suda

Američki Vrhovni sud potvrdio je u utorak zabranu ulaska u Sjedinjene Države za državljane nekoliko većinski muslimanskih zemalja, što predstavlja jednu od najvećih pobeda predsednika Donalda Trampa u dosadašnjem mandatu.

Presudom, koju je podržala većina od pet konzervativnih sudija, dok su četiri liberalne sudije bile protiv, okončana je žestoka sudska bitka oko toga da li je Trampova politika predstavljala nezakonitu zabranu putovanja za muslimane.

Aktuelnu zabranu putovanja, kao i dve prethodne verzije, prethodno su blokirali niži sudovi, posle tužbi Havaja i još nekoliko saveznih država.

Vrhovni sud je ocenio da protivnici zabrane nisu uspeli da dokažu da se njome krše američki imigracioni zakon ili prvi amandman američkog Ustava koji vladi zabranjuje da favorizuje određenu religiju.

Glavni sudija Džon Roberts je u obrazloženju presude naveo da je opravdanje koje je vlada iznela u pogledu nacionalne bezbednosti bilo dovoljno da bi njen stav prevagnuo.

"Ne izražavamo stav o ispravnosti same politike", dodao je Roberts.

Sudija Sonja Sotomajor je u oprečnom mišljenju rekla da je presuda "uznemirujuća zbog očiglednih paralela između mišljenja u ovom slučaju i u slučaju Koremacu protiv Sjedinjenih Država" - ozloglašene presude Vrhovnog suda iz 1944. godine kojom je potvrđena odluka američke vlade o slanju Amerikanaca japanskog porekla u logore tokom Drugog svetskog rata.

Presudom Vrhovnog suda potvrđuje se široko diskreciono pravo predsednika da odluči ko može da uđe u Sjedinjene Države. To znači da aktuelna zabrana može da ostane na snazi i da Tramp potencijalno može da doda još zemalja.

Prema trećoj verziji zabrane, koja je doneta u septembru prošle godine, državljanima pet muslimanskih zemalja - Irana, Libije, Somalije, Sirije i Jemena, kao i Severnokorejcima i nekim pojedincima povezanim sa vladom Venecuele, zabranjeno je da putuju u Sjedinjene Države.

Tramp je na presudu reagovao tvitom: "Vrhovni sud potvrdio je Trampovu zabranu putovanja. Vau"! Kasnije je ocenio da je reč o izvanrednoj pobedi za američki narod i Ustav.


Međutim, kritikovale su je organizacije za zaštitu ljudskih prava i imigracioni aktivisti koji su ocenili da je "sud dao zeleno svetlo za versku diskriminaciju".

"Ovo nije prvi put da je sud pogrešio ili dozvolio da se nastave rasizam i ksenofobija, umesto da im se suprostave", poručila je Američka unija za građanske slobode.

Tramp je saopštio da je zabrana neophodna da bi se zemlja zaštitila od napada islamskih ekstremista.

Međutim, protivnici zabrane tvrdili su da je ona motivisana Trampovim neprijateljstvom prema Muslimanima, uz poziv sudovima da uzmu u obzir njegove zapaljive komentare tokom predsedničke kampanje 2016. godine. Kao predsednički kandidat, Tramp se zalako za potpunu zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG