Linkovi

Potencijalni tretman za Kovid 19 koštaće od 2.340 do 3.120 dolara po pacijentu


ARHIVA - Logo kompanije koja pravi lek remdesivir, na ulasku u sedište "Gilead Sciences Inc", u Oušnsajdu u Kalifroniji (Foto: Reuters/Mike Blake)
ARHIVA - Logo kompanije koja pravi lek remdesivir, na ulasku u sedište "Gilead Sciences Inc", u Oušnsajdu u Kalifroniji (Foto: Reuters/Mike Blake)

Kompanija Gilead odlučila je da cena potencijalnog leka za Kovid 19 remdesivira, bude 2.340 dolara za petodnevni tretman u SAD i u drugim razvijenim zemljama. Cena je manja od 5.080 dolara, koju je preporučio Institut za ekonomsku analizu, američka grupa za istraživanje cena.

Institut je takođe kao nižu marginu za cenu leka, predložio da bude od 2.520 do 2.800 dolara, ako jeftiniji steroid deksametazon, koji nije zaštićeni patent, bude odobren za lečenje od koronavirusa.

Remdesivir ima najviše izgleda da se izbori protiv koronavirusa, pošto je upotreba leka skratila vreme potrebno za oporavak u kliničkim istraživanjima. Odobren je za hitnu upotrebu kod nekih pacijenata u SAD.

Deksametazon se u međuvremenu takođe pokazao kao potencijalno dobar lek.

Cena remdesivira za pacijente u SAD sa privatnim osiguranjem biće 520 za jednu dozu, a pošto je se lečenje sastoji od šest doza - ukupno 3.120 dolara. To je 33 odsto više nego što će Gilead naplatiti vladama razvijenih zemalja - 390 dolara za dozu, onosno 2.340 za ciklus, što je cena i za američke pacijente sa osiguranjem u okviru valdinih programa zdravstvene zaštite (Mediker i Medikejd).

Gilead je dogovorio sa američkim Sekretarijatom za zdravstvo, agencijama i državama da se organizuje dostava leka bolnicama do kraja septembra.

Sekretarijat je obezbedio više od pola miliona tretmana (tri miliona doza) za američke bolnice do kraja tog meseca.

To je celokupna projektovana proizvodnja Gileada za jul, od 94.200 doza, 90 odsto od projektovane za avgust i septembar, pored onog što ide za klinčka ispitivanja.

Posle toga, kada zalihe budu popunjene, Sekretarijat će prekinuti sa dostavom, saopštio je Gilead.

Cena leka je bila u središtu pažnje polemike, od kada su američki zvaničnici odobrili upotrebu u hitnim slučajevima kod nekih pacijenata u maju. Stručnjaci navode da Gilead treba da izbegne da deluje kao da koristi zdravstvenu krizu za sopstveni profit.

U otvorenom pismu, izvršni direktor Gileada Danijel O'Dej naveo je da je cena daleko ispod vrednosti koju pruža pacijentima, s obzirom da bi sa ranijim otpuštanjem iz bolnica mogli da uštede 12 hiljada dolara u SAD.

Zagovornici prava pacijenata smatraju da bi cena trebalo da bude niža jer je remdisivir razvijen uz finansijsku pomoć američke vlade.

Kongresmen iz Teksasa demokrata Lojd Doget izjavio je da se radi o "skandaloznoj ceni za skroman lek, koji su sredstva poreskih obveznika spasila od brojnih neuspeha".

Remdesivir je prethodno neuspešno predstavljen kao lek za ebolu, a nije pokazao ni da može da smanji smrtnost od Kovida 19.

Evropa i zemlje u razvoju

Zvanična tela EU dozvolila su upotrebu leka pod uslovom da je pacijent u teškom stanju. Očekuje se da Evropska komisija uskoro i zvanično potvrdi odluku.

Gilead se povezao sa kompanijama u Indiji u Pakistanu, uključujući firme Cipla i Hetero Labs, da naprave i distribuiraju remdersivir u 127 država u razvoju.

Verzija kompanije Cipla koštaće manje od 5.000 indijskih rupija, što je 66,24 dolara, a verzija Hetero Laba 5.400 indijskih rupija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG