Linkovi

Zvaničnik: Vakcina za Kovid 19 biće besplatna za sve u SAD


SAD: Testiranje prve faze vakcine za COVID-19
SAD: Testiranje prve faze vakcine za COVID-19

Administracija Donalda Trampa tvrdi da će omogućiti da eventualna vakcina za Kovid 19 bude besplatna za sve u Sjedinjenim Državama koji žele da je prime.

Očekuje se da kompanije za zdravstveno osiguranje pokriju troškove vakcine za sve Amerikance, prema rečima visokog zvaničnika na brifingu za novinare o naporima vlade da se pronađe vakcina do kraja godine.

Za one koji nisu osigurani, dodao je zvaničnik, "naša uloga, kao federalne vlade je da omogući da je dobiju svi koji žele koji su u rizičnim kategrijama, a ne mogu da je priušte".

Zvaničnik je rekao da će Amerikanci pre bilo kojih zemalja, dobiti bilo koju vakcinu koja je napravljena iz federalnih fondova.

"Naši prioriteti su vrlo jasni. Prvo ćemo se pobrinuti o Amerikancima", rekao je zvaničnik koji nije imenovan zbog pravila održavanja brifinga za novinare.

"Ako bude bilo viška, želimo da se uverimo i da će ljudi širom sveta biti vakcinisani, jer je virus došao kroz međunarodna putovanja", dodao je on.

Druge države potpisuju dogovore da proizvedu vakcinu negde drugde, dodao je zvaničnik.

"Ni na koji način ne sprečavamo kroz naše dogovore da vakcine stignu do drugih širom sveta" , dodaje visoki predstavnik administracije.

Kao deo operacije za ubrazno pronalaženje vakcine, administracija planira da proizvede 300 miliona doza do januara 2021. Inače je potrebna decenija da se utvrdi efikasnost vakcine.

Vladini aranžmani

Vlada je najavila da će izdvojiti više od 3 milijade dolara za kompanije koje razvijaju, proizvode i distribuciju vakcine. Kongres je opredelio skoro 10 milijardi dolara za pronalaženje vakcine, leka i dijagnozu Kovida 19.

Pandemija i izolacija kojom se sprečava širenje koronavirusa, upropastile su privrede širom sveta. Kancelarija za budžet Kongresa procenjuje da će pad američke ekonomije biti za 11 odsto samo u drugom kvartalu 2020. godine.

Od više od 100 kandidata za vakcinu, izabrano je 14. Vlada je najavila da će izabrati sedam onih koji najviše obećavaju.

Administracija predsednika Donalda Trampa je već najavila podršku za proizvod tri kompanije: Moderna, koja je ušla u prvu od tri faze kliničkih ispitivanja sredinom marta, Džonson i Džonson, koji planira da počne prvu fazu na leto i AstraZeneka, koja ulazi u poslednju fazu obimnog ispitivanja tokom leta sa vakcinom koji je razvio Univerzitet Oksford. Administracija tvrdi da će vakcina biti dostupna najranije u oktobru, ako se pokaže kao efikasna.

Federalni fondovi žele da obezbede kapacitet za proizvodnju istovremeno dok traje ispitivanje vakcine, tako da čim se neka vakcina pokaže efikasnom, može da se što pre distribuira.

Vlada je potpisala ugovore sa kompanijama koje prave bočice i špriceve za pakovanje vakcina

XS
SM
MD
LG