Linkovi

Tramp počeo da pije lekove za malariju svaki dan


Predsednik Amerike Donald Tramp u Beloj kući (Foto: Rojters/Leah Millis)
Predsednik Amerike Donald Tramp u Beloj kući (Foto: Rojters/Leah Millis)

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da uzima lekove za malariju, da bi olakšao simptome ako dobije koronavirus, iako nije dokazano da je to efikasno protiv Kovida 19.

Tramp je novinarima rekao da svaki dan uzima hidroksihlorokin i cink već nedelju i po dana. On već nedeljama zagovara da je to potencijalni lek protiv koronavurusa, uprkos upozorenjima mnogih najviših medicinskih zvaničnika u administraciji. Lek može da izazove brojne neželjene posledice kod nekih pacijenata i nije se pokazao delotvornim protiv koronavirusa.

Tramp je rekao da mu njegov lični lekar nije preporučio taj lek, pa je zatražio od doktora Bele kuće.

"Počeo sam da ga uzimam, jer mislim da je dobar. Čuo sam dosta dobrih stvari", rekao je Tramp.

Uprava za hranu i lekove upozorila je zdravstvene radnike prošlog meseca da lek ne sme da se koristi van bolnica ili istraživanja, jer je bilo fatalnih nuspojava. Centri za kontrolu trovanja i zdravstvene ustanove izdali su čak i upozorenja o problemima sa srčanim ritmom, uključujući i smrt.

Tramp je odbacio izveštaje o nuspojavama, rečima:

"Sve što mogu da vam kažem, za sada je sve u redu".

Tramp se više puta založio za korišćenje leka sa ili bez antibiotika azitromicina, ali nijedna velika i precizna studija nije potvrdila da su bezbedni, niti efikasni za sprečavanje zaraze ili lečenje od Kovida 19.

Zabrinutost je izrazila i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

“On je naš predsednik i volela bih da ne uzima nešto što naučnici nisu odobrili, posebno imajući u vidu njegovu starosnu grupu i telesnu težinu - grupu morbidno gojaznih. Tako da mislim da to nije dobra ideja”.

Dva opsežna istraživanja, od po skoro 1400 pacijenata, zaključila su da nema koristi od hidroksihlorikina. Još dva nova, objavljena u medicinskom žurnalu BMJ, došla su do istog zaključka.

U jednoj studiji francuskih istraživača, 84 pacijenata dobilo je taj lek, a drugih 97 je imalo uobičajeni tretman. Nije bilo razlike u smanjenoj smrtnosti, potrebi za intenzivnom negom ili u težem oboljevanju.

Drugo istraživanje iz Kine je bilo stroži test: 150 odraslih pacijenata sa srednjom ili blagom slikom oboljenja nasumično je dobilo hidroksihlorokin ili normalno lečenje. Nije bilo nikave razilike u otklanjanju virusa ili vremena oporavka, ali jeste bilo neželjenih dejstava.

Nacionalni institut za zdravlje je u aprilu započeo istraživanje sa hidroksihlorokinom i pilulama sa placebo efektom kod 500 hospitalizovanih pacijenata. Prošle nedelje je objavio da počinje novo ispitivanje, da li hidroksihlorokin sa azitromicinom može da spreči hospitalizaciju ili smrt ljudi sa blagim ili srednjim oboljenjem. Oko 2 hiljade odraslih Amerikanaca sa koronavirusom i simptomima kao što su temperatura, kašalj i nedostatak vazduha će primiti ili lek ili placebo pilule.

XS
SM
MD
LG