Linkovi

Naučnici: Deksametazon jedini lek koji spasava živote obolelih od Kovida 19


Bolnica u Portsmutu, u Velikoj Britaniji (Foto: Reuters/Leon Neal/Pool)
Bolnica u Portsmutu, u Velikoj Britaniji (Foto: Reuters/Leon Neal/Pool)

Deksametazon, jeftini steroid sa širokom upotrebom, prvi je lek za koji se pokazalo da može da spasi živote pacijenata obolelih od Kovida 19, a naučnici su ocenili da je reč o "velikom iskoraku".

Rezultati kliničkog testiranja, objavljeni u utorak, pokazali se da je deksametazon, koji se koristi za smanjenje zapaljenja kod drugih bolesti, smanjio stopu smrtnosti za oko trećinu među najteže obolelim od Kovida koji su primljeni u bolnicu, prenosi agencija Rojters.

Rezultati takođe sugerišu da bi lek trebalo odmah da postane standardni tretman za najteže slučajeve koronavirusa.

Britanski ministar zdravlja reko je da će deksametazon biti uključen u bolnički tretman za Kovid 19 od utorka.

"Rezultati pokazuju da će davanje deksametazona zaraženima, koji su na respiratoru ili kiseoniku spasiti živote i to po izuzetno niskoj ceni. Teško će biti da bilo koji lek zameni ovo, s obzirom na to da za manje od 50 funti (63.26 dolara) možete da lečite osam pacijenata i spasite život", rekao je novinarima profesor na Univerzitetu Oksford Martin Lendrej, koji sa kolegom Piterom Horbijem predvodi istraživanje poznato pod nazivom "Oporavak".

Horbi je naglasio da je deksametazon "jedini lek za koji se do sada pokazalo da smanjuje stopu smrtnosti i to značajno" i da je reč o "velikom iskoraku".

Trenutno nema odobrenih tretmana niti vakcina za Kovid 19, koji je odneo više od 431 hiljadu života širom sveta.

U okviru kliničkog istraživanja, koje je počelo u aprilu, upoređeni su rezultati oko 2.100 pacijenata, kojima je nasumice prepisan steroid sa oko 4.300 onih koji nisu primili lek.

Rezultati pokazuju da bi lečenje deksametazonom sprečilo jedan smrtni slučaj na svakih osam paciijenata, obolelih od Kovid 19, koji su bili na respiratoru i jednu smrt na svakih 25 pacijenata koji su primili lek, dok su dobijali kiseonik, objasnio je profesor Lendrej. Među pacijentima, kojima nije bila potrebna pomoć u disanju, nije bilo koristi od lečenja deksametazonom.

XS
SM
MD
LG