Linkovi

Vučić: Dok sam predsednik, neću priznati Kosovo u ovim granicama


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić izjavio je da neće priznati Kosovo "u ovim granicama", dok je na mestu predsednika Srbije i da nije uspeo da reši pitanje Kosova jer su se "svi pravili ludi".

Vučić je gostujući na RTS-u rekao da je situacija sa Kosovom "izuzetno teška", jer se na diplomatskom planu "ništa ne dešava" i da "stvari treba da pojednostavimo i ne obmanjujemo više naš narod".

"Dešava se zamrznuti konflikt, a to je eufemizam za najteže i najgore stanje za nas. Samo što ljudi misle da su mnogo pametni kad takve gluposti govore", rekao je Vučić.

Ponovio je da nije imao podršku javnosti tokom traženja rešenja, ali nije konkretno želeo da odgovori na pitanje koje je to rešenje bilo.

Ne mogu da ponudim javno nešto što nisam uspeo da dogovorim ni s suprotnim taborom, ni sa međunarodnom zajednicom, odgovorio je Vučić na pitanje kakvo tačno rešenje je nudio, kome i pred kim.

Rekao je: "Odbijena je, uopšte, ideja o uspostavljanju granice, koja bi bila pravedna i pravična, između Srba i Albanaca", rekao je Vučić i naglasio da za to nije imao podršku javnosti.

Upitan da li će ići na razgovore u Parizu, o kojima pišu mediji, Vučić je rekao da ne zna za taj sastanak, ali da će ići ako ga bude, jer Srbija ne treba da odbija razgovore na koje zovu Nemačka i Francuska.

"U kakvom god formatu da nas pozovu - mi ćemo ići. Ići ćemo sa stavom . Srbija je međunarodno priznata zemlja, Kosovo ne priznajemo i - tačka", rekao je.

Vučić se nije usprotivio eventualnom uvođenju drugih međunaronih aktera u razgovore o Kosovu, ali je naglasio da ne vidi rešenje.

Upitan o ranije najavljenim kontramerama koje bi Srbija uvela ukoliko Priština ne ukine takse na srpske proizvode, Vučić je rekao da je reč o teškoj odluci, jer od takvih poteza Beograda ne bi mogli da budu izuzeti ni Srbi sa Kosova. Rekao je da je dobio predloge kontramera, ali da će o njima uskoro prvo razgovarati sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Vučić je naglasio i da Srbija ne može da odustane od evropskog puta.

XS
SM
MD
LG