Linkovi

Dačić: Razgraničenje je mogući kompromis


Arhiva - Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, govori tokom novogodišnjeg prijema u Ministarstvu spoljnih poslova. (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Po mišljenju ministra spoljnih poslova Srbije Ivica Dačića, ideja razmene teritorija je "jedna od mogućnosti kompromisa da se vidi kakvo je stanje na terenu".

Na predavanju koje je danas održao studentima i profesorima Diplomatske akademije iz Beča, Dačić je ocenio da nema opasnosti od etničkog čišćenja, već da treba razmišljati o tome kako da se dođe do kompromisa koji je prihvatljiv i Srbima i Albancima.

To su ljudi koji tamo već žive, na tim teritorijama, dodao je ministar:

"To znači, postoji srpski deo Kosova gde žive isključivo Srbi. Njima ne pada na pamet da budu u državi Kosovo. Jer Kosovo nikad u svojoj istoriji nije bilo država", rekao je Dačić na predavanju.

Pred studentima i profesorima iz Beča, Dačić je polemisao i sa ocenama o događajima u Srebrenici tokom rata u Bosni i po njegovom mišljenju ne bi bilo istorijski pravedno da Srbi budu jedini narod obeležen kao genocidan.

Odgovarajući na pitanje o genocidu u Srebrenici 1995. godine, on je rekao da poštuje sve žrtve, ali da su činjeni mnogo veći zločini koji nisu proglašeni za genocid, kao što je ubistvo više stotina hiljada Srba u Drugom svetskom ratu u ustaškim logorima. "Termin genocid se politizuje i zloupotrebljava", smatra Dačić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG