Linkovi

NATO i SAD najveći donatori srpskom Ministarstvu odbrane


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Foto: Glas Amerike
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Foto: Glas Amerike

Države članice NATO najveći su donatori Ministarstvu odbrane Srbije, pokazuju podacima koji su dostavljeni Institutu za evropske poslove (IEP). A prema zvaničnim podacima Ministarstva, najviše sredstava u 2018. godini u vidu donacija primljeno je od Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Prema informacijama Ministarstva odbrane ukupan iznos donacija u vidu opreme iznosi 2,51 miliona evra od čega je 2,37 miliona donirano samo od Ministarstva odbrane SAD.

Sledeće na listi donatora za proteklu godinu su Kraljevina Norveška (100.000 evra), Velika Britanija (17.000 evra), Češka (10,000 evra) i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji (8,000 evra). Sa druge strane donatori su i Džeferson institut (5,000 evra) i Džek Vukasović, kao individua, iz Francuske (900 evra).

Donacije su samo jedan od vidova saradnje Srbije sa NATO-om.

Vojska RS u periodu od 2012. do 2018. godine učestvovala je u 11 međunarodnih vojnih vežbi sa NATO-om, kao i u 98 vojnih vežbi sa državama članicama NATO-a. Dve najveće vežbe sprovedene u okviru ove saradnje su Srbija 2018 i REGEX.

Kada je u pitanju angažovanje Vojske RS u međunarodnim misijama, Ministarstvo odbrane je u periodu od 2003 do 2018. godine odobrilo učešće u sedam mirovnih misija Ujedinjenih nacija (dve su završene, pet su još u toku) i šest mirovnih misija Evropske unije (dve završene, četiri u toku).

U periodu od 2012. do juna 2018. godine, u ovim mirovnim misijama bilo je angažovano 2.866 pripadnika i 316 pripadnica Vojske RS.

Samo u 2018. godini, 11 pripadnika MO i VS upućeno je na karijerno usavršavanje u vojnoobrazvone institucije četiri države, od kojih su tri države članice NATO-a (Nemačka, Italija i Velika Britanija) i Rusije.

Navodi se da, iako je saradnja Srbije sa članicama NATO-a i samim savezom na visokom nivou na navedenim poljima, u medijima se retko nailazi na ove informacije. Takođe, podseća se i na istraživanje tog Instituta sprovedeno u januaru 2019. godine pod nazivom "20 godina od NATO bombardovanja, saradnja nikad bolja - da li je vreme za članstvo?" u kojem su obim i vrste saradnje između Srbije i NATO-a detaljnije obrađene.

Dokument dostavljen institutu može se videti ovde.

XS
SM
MD
LG