Linkovi

Francuska i Urugvaj u četvrtfinalu, kraj za Mesija i Ronalda


Kilijan Embape slavi svoj prvi gol na utakmici protiv Argentine (Foto: AP/David Vincent)
Kilijan Embape slavi svoj prvi gol na utakmici protiv Argentine (Foto: AP/David Vincent)

Fudbalske reprezentacije Francuske i Urugvaja prvi su četvrtfinalisti Svetskog kupa u Rusiji. Ova dva tima igraće sledećeg petka 6. jula u Nižnjem Novgorodu za plasman u polufinale.

Francuska je u prvoj utakmici osmine finala, u Kazanju, pobedila Argentinu - 4:3 (1:1), dok je Urugvaj u drugoj, u Sočiju, bio bolji od zvaničnog prvaka Evrope Portugala - 2:1 (1:0).

Prva utakmica bila je prepuna uzbuđenja, a Francuzi su prošli najviše zahvaljujući sjajnom Kilijanu Embapeu, koji je postigao dva gola, a nad njim je napravljen i faul za penal, iz kojeg je Grizman doveo "petlove" u vođstvo u 13. minutu.

Izjednačio je Anhel di Marija u 41. minutu, sjajnim šutem sa oko 25 metara, a u trećem minutu nastavka, Argentina je povela golom Gabrijela Merkada, koji je skrenuo šut Lionela Mesija i prevario golmana Francuske.

Novo izjednačenje doneo je Pavar u 57. minutu, fantastičnim šutem iskosa sa ivice kaznenog prostora, posle čega je na scenu stupio Embape i sa dva gola u 64. i 68. minutu praktično rešio pitanje pobednika. Argentinci su smanjili u 93. minutu preko Serhija Aguera, ali su na kraju ipak eliminisani.

Devetnaestogodišnji Kilijan Embape je na ovoj utakmici postao prvi tinejdžer koji je na Svetskom prvenstvu postigao vda gola na istoj utakmici još od 1958. godine, kada je to uradio legendarni Brazilac Pele.

U drugoj utakmici dana, Urugvaj je u Sočiju ostvario i četvrtu pobedu od početka Mundijala, što južnoameričkoj selekciji nije pošlo za rukom još od prvog Svetskog kupa, 1930. u Urugvaju, kada su osvojili titulu.

Oba gola za dvostruke svetske prvake postigao je Edinson Kavani, u 7. i 62. minutu, dok je jedini strelac za Portugal bio Pepe u 55. minutu.

Sutra se igraju još dve utakmice osmine finala Svetskog kupa - u Moskvi domaćin Rusija dočekuje šampiona iz 2010. godine, Španiju, dok u Nižnjem Novgorodu Hrvatska igra protiv Danske.

XS
SM
MD
LG