Linkovi

Bez optužnice protiv policajca koji je pucao u Afroamerikanca Džejkoba Blejka


ARHIVA - Džejkob Blek odgovara na pitanja tokom sudskog pretresa u Kenoši, u Viskonsinu (Foto: Kenosha County Court via AP)
ARHIVA - Džejkob Blek odgovara na pitanja tokom sudskog pretresa u Kenoši, u Viskonsinu (Foto: Kenosha County Court via AP)

Tužilac u Viskonsinu objavio je u utorak da neće podići optužnicu protiv belog policajca koji je prošlog leta, u Kenoši u Viskonsinu, pucao u Afroamerikanca Džejkoba Blejka, koji je ostao paralizovan, dok su u gradu zbog tog slučaja održani povremeno nasilni protesti.

U Blejka je 23. avgusta pucao policajac Rasten Šeski, a incident je snimio jedan prolaznik, nakon čega se Viskonsin našao u centru pažnje javnosti tokom leta koje su obeležili protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma.

Više od 250 ljudi je uhapšeno na protestima koji su organizovani posle pucnjave. Među njima je i 17-godišnji Kajl Ritenhaus koji je optužen za ubistvo dve osobe i ranjavanje jedne.

Tužilac okruga Kenoša Majkl Grejveli rekao je u utorak da je informisao Blejka o svojoj odluci, pre nego što ju je objavio na konferenciji za novinare.

Policija je pucala u Blejka tri meseca nakon što je Džordž Flojd preminuo tokom policijskog privođenja u Mineapolisu, što je izazvalo bes i proteste širom SAD i sveta.

Kenoša, grad sa 100.000 stanovnika na granici Viskonsina i Ilinoisa, spremala se za nove proteste uoči objavljivanje odluke o optužnici, dok su oko okružne sudnice postavljene betonske barikade i metalna ograda, a na mnogim radnjama zakucani prozori.

Gradonačelniku je dato ovlašćenje da uvede policijski čas, a guverner Viskonsina Toni Evers aktivirao je i pripadnike Nacionalne garde.

Šeski je bio među policajcima koji su reagovali na prijavu nasilja u porodici.

Na snimku incidenta koji je postao viralan, vidi se kako policajac puca Blejku u leđa dok je ulazio u automobil u kojem je bilo i njegovo troje dece. Prethodno se vidi kako policajci idu za Blejkom do automobila i pre pucnjave Šeski ga hvata za majicu a zatim počinje da puca.

Policijski sindikat Kenoše saopštio je da je Blejk bio naoružan nožem i da je odbio da ga baci, nakon što mu je Šeski nekoliko puta rekao da to uradi. Šeskijev advokat rekao je da je policajac pucao zato što je Blejk počeo da se okreće ka njemu dok je držao nož u ruci.

Državni istražitelji saopštili su da su policajci videli nož na podu, ali nisu naveli da li je Blejk pretio bilo kome. Policajci nisu nosili kamere.

Protiv Šeskog se pet puta vodila interna istraga od kako je počeo da radi za policiju Kenoše 2013. godine. Između ostalog je tri puta opomenut nakon što je tokom tri godine tri puta bio u saobraćajnoj nesreći sa službenim vozilom. Takođe je dobio više nagrada, prenosi AP.

Ritenhaus se izjasnio da nije kriv

Kajl Ritenhaus, koji je bio među naoružanim demonstrantima koji su izašli na ulice Kenoše tokom nasilja da bi navodno branili radnje, suočen je sa više optužbi, među kojima je i ubistvo s predumišljajem.

Na videu, koji je snimio prolaznik, vidi se kako Ritenhaus puca u Džozefa Rozenbauma i Entonija Hjubera i ranjava trećeg čoveka.

Ritenhaus, belac, tvrdi da su ga trojica muškaraca napala i da je pucao u samoodbrani. Konzervativci širom zemlje prikupljali su novac za njegovu odbranu.

Ritehnaus, koji je imao 17 godina u vreme pucnjave, u utorak se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice.

XS
SM
MD
LG